Hienoa ja karheaa

Kuluneen viikon musiikkiantiini kuului perättäisinä päivinä silkinhienoa ja betoninkarheaa:

Torstaina kaupunginteatterilla konsertoi maineikas flamencolaulajatar Carmen Linares esittäen lauluja Federico Garcia Lorcan runoihin. Lorca on lempirunoilijoitani ja flamenco sydämeni musiikkia – sinne siis, Minna-näyttämön katsomoon nauttimaan. En ole koskaan ennen kuullut flamencoa laulettavan pianosäestyksellä. Virtuoosinen mies flyygelin takana lisäsi alkuvoimaiseen lauluun jännittävän kamarimusiikkisävyn. Kerrassaan upeaa! Saman tien usutan menemään teatteriin katsomaan Lorcan näytelmää Bernarda Alban talo, jonka esityksissä kuullaan Linaresin laulua tallenteena. Ja bonuksena perkussiovelho Teho Majamäki yllätysroolissa…

Perjantaina oli Pelle Miljoona Unitedin keikka Maximissa. Vihdoin viimein pääsin näkemään ja kuulemaan Pelleä livenä! Odottamiani Andy McCoyta ja Sami Yaffaa ei triokokoonpanossa ollut, mutta eipä tuo tahtia haitannut. Hienostuneen taideflamencon jälkeen korviini pärähti täydellä volyymilla simppeliä suoranuottista punk-rockia. Setin lopulla kuultiin tietenkin jättihitit Tahdon rakastella sinua ja Moottoritie on kuuma, aina yhtä elinvoimaisesti tulkittuina. Pellessä riittää ytyä eikä hän näytä vanhenevan ollenkaan. Salillinen entisiä nuoria (valtaosin miehiä) palkitsi soittajat rempseillä aplodeilla.

Näinkin vastakkaisista musiikin lajeista voi tykätä kybällä, ainakin kaltaiseni tyylirohmu. Oikeastaan kaikki käy – nykyään jopa operetti, hyvin tehtynä. Jos on tarpeeksi utelias kaivautumaan kunkin musiikinlajin ytimeen, saattaa yllättyä myönteisesti.

The Voice of Finland on loppusuoralla ja semifinaalissa molemmat suosikkini. Plokkasin Joli Malkin ja Roope Palmun heti kättelyssä, ja siitä lähtien jännitin miten pitkään he pysyvät mukana. He ovat saman koutsin (Redin) tiimissä, joten vain toinen voi päästä finaaliin. Molemmat ovat vahvasti läsnäolevia laulajia ilman opittuja pop-maneereja. Minulle käy voittajaksi kumpi vain, mutta toki joku muu finalisti voi kiilata ohi. Kansa päättää, ja siinä painavat mielikuvat ja mieltymykset enemmän kuin ”paremmuus” tai omintakeisuus laulajana. Onpahan kuitenkin minullakin jännitettävää loppukahinoissa!

Tämän kirjoitti jamatar 13.4.2019

 

Viimeisimmät postaukset