Homma etenee

Ensin jotain aivan muuta: Olin perjantaina nyky-pelimanniyhtye Friggin konsertissa Musapirtillä – ja voi herran pieksut… mikä meno, mikä veto, mikä lento! Nämä eivät laulaneet, mutta neljä viulua lauloi ja liversi päätähuimaavasti, ja komppiryhmä (maniska/sitra, kitara ja läskibasso) takoi tulisesti tahtia. Bändin omatekoista musiikkia luonnehditaan ”nordgrassiksi” (vrt. amerikkalainen bluegrass). Siis pohjoismaista saundimaailmaa jenkkimaustein.

Hervoton lavameininki hyökyi katsomoonkin, siinä tanner tärisi kun me kaikki oltiin niin intona. Laadun takeeksi käy sekin, että viulisteista kaksi kantoi nimeä Järvelä – kaustislaisen dynastian vesoja nääs. Ja ai niin – Kuopion kaupunginorkesteri ja kapu Jaakko Kuusisto olivat myös mukana. Tyylikkäitä sovituksia. Mutta kyllä ilta oli Friggin kaikkineen.

Ja entäs se ”homma”, joka etenee? No VIMMAN juhlaprojekti tietenkin! Kabareebändimme nokkamies Pekka Toivanen saapui saksofoneineen harjoituksiin antamaan meille apuja jazzfraseeraukseen. Kolmimuunteisuus sai taas uusia ulottuvuuksia… Pekka demosi tätä fonillaan ja soitti hunajaisen loppusoolon Meri-lauluun. Jos viulun sanotaan olevan lähinnä ihmisääntä, kauas ei jää saksofonikaan. Kerta kaikkiaan ihana soitin. Meillä on bändissä fonin lisäksi piano, basso ja rummut. Klassinen jazz-kokoonpano. Kunhan me laulajat pääsemme samoille aalloille. Siinä riittää työsarkaa kaiken muun (ulkoa oppiminen, roolit ja koreot) lisäksi.

Ulkoa oppimista avittamaan kuorolainen Hilkka on kirjoittanut ulos neljän ekan biisin tekstit. Esimerkillistä toimintaa! Mutta näitä opetellessa huomaa, kuinka kiusallisen hoopoja jotkin vanhat tekstit ovat. Ei menisi tuottajille läpi tänään. Ehkä pistämme omiin tulkintoihimme vähän pukinsorkkaa sinne tänne – eihän niitä kestä vakavalla naamalla laulaa!

Nimilaput oli muistettu ja ne toimivat hienosti. Säästyy paljon energiaa, kun ei tarvitse yrittää muistella mikä vieressä laulavan tyypin nimi olikaan…

Jälkiruuaksi Laihian polkka ex-friggiläisen Antti Järvelän soittamana. Tätä minun enonikin soitteli: https://youtu.be/BRFDVGbSWvI

Tämän kirjoitti jamatar 18.9.2019

 

Viimeisimmät postaukset