Laulutulkinnan oppitunteja

Lauluharrastaja, haluatko hyvän oppitunnin laulujen tulkitsemisesta? Katso Ylen Elävästä arkistosta ohjelmat Minun teatterini: Lauluharjoitus ja Kosmos: Chydeniuksen laulukirja. Kaj Chydenius täytti juuri 80 v., ja niissä merkeissä Yle näytti kyseiset taltioinnit. Lauluharjoituksessa nuoret näyttelijät (Vesa-Matti Loiri & knit) treenaavat Chydiksen lauluja tämän johdolla. Chydis puhuu viisaita laulujen tulkinnasta. Teksti on tärkeä, koska laulun sanoma on siinä. Esittäjän täytyy sisäistää sanoma ja valita näkökulmansa siihen. Pelkkä sävelpuhdas laulaminen ei kelpaa. Ja miten hienosti näyttelijät toteuttavatkaan maestron ohjeita!

Toisessa ohjelmassa KOM-teatterilaiset esittävät Chydeniuksen lauluja vastaansanomattomalla taidollaan ja Marja-Leena Mikkola kertoo erään tunnetun laulutekstinsä taustasta. Minuun kolahti erityisesti Monna Kamun esittämä Sinulle (sanat Ilkka Kylävaara). Hyvä tulkitsija ei laulaessaan ajattele miltä hän näyttää ja kuulostaa vaan antautuu sanoman välittäjäksi. Lisäksi Kamun ja Chydeniuksen solisti-säestäjä-yhteistyö on kaunista katsottavaa.

Oppitunnista kävi myös J. Karjalaisen äskeinen konsertti Musapirtillä. Jii on tietenkin omien laulujensa suvereeni tulkki – yhtä omaperäinen ja jäljittelemätön kuin ne laulutkin. Ne ovat pieniä tarinoita ja lähikuvia elämästä, hetkien tallenteita. Tämä mies ei pidä meteliä itsestään eikä kukkoile lavalla. Hänen ei tarvitse, sillä hän tietää kyllä tasonsa ja taitonsa. Bluesmies, rockmies, storyteller on yhä voimissaan.

Kuvakukossa menee Aretha Franklin-dokkari Amazing Grace, jossa ”Lady Soul” laulaa gospelia amerikkalaisessa baptistikirkossa. Huh huh! Tunnelma nousee täyteen hurmokseen sekä laulajan että seurakunnan osalta, niin että leffateatterin katsomossakin sydän alkaa hakata. Aretha on lajissaan ylivertainen, mutta täytyy sanoa että minulle vähempikin paahtaminen olisi riittänyt. Hiljainen, keskittynyt tulkinta voi olla jopa tehokkaampi kuin tauoton tulitus. Mutta niin laulaja kuin kirkkoväkikin olivat aidosti läsnä – ja sanoma, totta vieköön, ei jäänyt epäselväksi.

Vielä vinkki Yle Teeman ohjelmasarjasta Minun musiikkini. Siinä kirjailija Juha Itkonen jututtaa laulaja-lauluntekijöitä, jotka myös esittävät riisuttuja versioita biiseistään. Chisu ja Samuli Putro on jo käsitelty, tulossa vielä muita kovia alan miehiä ja  naisia. Ohjelma ja sen toteutus ovat ykkösluokkaa – ja myös valaisevia laulutulkinnan oppitunteja.

Tämän kirjoitti jamatar 23.10.2019

 

Viimeisimmät postaukset