Kotimaista jatsihumppaa

Käyttäjän Marita Jama lähettämä 6. lokakuu 2009 kello 11:30

Nonnih! Eilen 5.10. Jaana läjäytti eteemme ensimmäisen suomalaisen jazz-rallin nuotit. Legendaarinen Ramblers-pumppuhan sen alkujaan savikiekolle ikuisti vuonna 1931. Loistava kappalevalinta syyspimeään koleaan sadeiltaan! Jaanan kanssa Elainea treenatessa tuli hiukan asiaaa jazzfraseerauksestakin – kuinka pitäisi osata tietyissä kohdin nykäistä himpun etuajassa, silti tahdissa pysyen. Ihailen vanhojen jazzlaulajien, Ella Fitzgeraldin ja kumppanien taitoa kuvioida rennosti rytmipatjan päällä. Siitä syntyy svengi!

Kiiriminnaa treenattiin taas sitkeästi. Eihän se vielä mene kun on niin paljon ”liikkuvia osia”. Mutta voi jo aavistaa kuinka hieno siitä tulee, jos opimme kaiken mitä pitää. Värttinän versiossa tempo on hurja, meidän ei lähelläkään sitä. Mutta meillä on rap-osuus!

Rannan autiuden stemmoja kertailtiin myös. Hankala pysyä alttoäänessä kun toiset paahtaa korvan juuressa omiaan. Sitten sujuu, kun opin sävelkulut ulkoa. Nuoteistahan minulle lukutaidottomana on apua vain suuntaa-antavasti. Kyllä keljuttaa etten silloin aikoinaan…

Ja loppukaneetiksi riemukas havainto: Olin viikonloppuna yliopistolla tyttäreni valmistujaisseremoniassa, jossa yhteislaulettiin Gaudeamus igitur. Sepä ei tuntunutkaan liian korkealta vaan tuli kurkusta kirkkaasti ulos. Laulukoulun ansiota!!! JOTAIN siis on meneillään ääniorgaanini vaiheilla. Ero aiempiin vastaaviin kokemuksiini on pieni mutta selvä. Huomaan myös kiinnittäväni huomiota siihen mistä ja miten ääni laulaessa tulee, toisin kuin ennen. Mielikuvat eivät aina ole samoja mitä Jaana tarjoaa, mutta tärkeintähän on ymmärtää mihin pyritään.

Mietin pitäisikö varata Jaanalta yksityistuokio, jolloin hän ottaisi minulta loputkin luulot pois. Kerään rohkeutta…

Kommentoinut Jaana Turunen 6. lokakuu 2009 16:45

Hyvä hyvä! Se Gaudeamus ei ole lauluna ihan helpoimmasta päästä. Mukava ylöspäin meneviä hyppyjä… Loistava harjoituskappale meillekin, ja hyödyllinenkin, ainakin lakkiasten aikaan. Keväällä harjoitellaan!

Ei laulutunneilla ole tarkoitus ottaa luuloja pois, vaan ohjata laulamista sellaiseen suuntaan, että se tuntuu aina vaan mukavammalta…

Viimeisimmät postaukset