Vaihtelu virkistää

Käyttäjän Marita Jama lähettämä 20. lokakuu 2009 kello 14:38

Vaikkei Jaanan lauluopetuksessa ole suinkaan havaittavissa väljähtymisen vaaraa, vierailevan opettajan tunti oli mukavasti erilainen. Eilisen maanantaisession veti Joona Saraste, kirkaskatseinen ja -ääninen nuori alan ammattimies. Tuttuja juttuja käsiteltiin nyt hiukan eri vinkkelistä. Saimme tietää laulamisen kolme peruspilaria: hengitys, lihasjännitys ja tunne. Hengityksen tärkeys nousi taas vahvasti esiin, kun Joona jujutti meitä kipuamaan yhä ylemmäs ääniportaita. Alaraja tulee kyllä matalalta laulaessa vastaan mutta ylärajaa ei ole, Joona vakuutti. Uskoako tuota?? Totta kyllä, korkeat äänet tulivat helpommin kun oli kunnolla ilmaa kyljissä (eli siis keuhkoissa).

Tunnetta treeenattiin Joonan säveltämällä hauskalla lastenlaululla, jossa eläydyimme kiukuttelevan kersan mielenliikkeisiin. Joona korosti että on parempi löytää ensin aito tunne ja ottaa tekniikka vasta sen päälle – ei toisinpäin, kuten akateemisessa laulunopetuksessa usein tehdään. Falski tunne on hyvän esityksen vihollinen, olipa tekniikka kuinka täydellinen tahansa.

Lopputunti laulettiin ”Rannan autiutta” äänissä Jaanan toivomuksesta, kun nyt oli mukana tenorikin (= Joona). Olen mennyt alttoon ja siellä pysyin nytkin. Ei sillä että sopraanokaan liian korkealta tässä laulussa tuntuisi, mutta alttoon halukkaita on joukossamme vähemmän. Hyvältä kuulosti yhteislaulu, vaikka vielä joutuukin enimmältään keskittymään omaan stemmaan.

Lauantaina 10.10. käynnistyi Star-elokuvateatterissa live-oopperalähetysten sarja suoraan New Yorkin Metropolitanista. Mahtavaa!! Ensimmäisenä Puccinin Tosca tähtenään Karita Mattila. Luc Bondyn ohjaus on moderni, karu, jopa ”ruma” sanovat romanttisempiin tulkintoihin mieltyneet. Minua miellytti kaikki, laulusuoritukset, näytteleminen ja jylhän pelkistetty lavastus. Itse musiikki tietenkin pääosassa – ja se soi häiriöittä satelliittien välittämänä. Oli melkein kuin olisi itse istunut Metin katsomossa. Kiitokset Finnkinolle, että Kuopiokin pääsi tähän oopperaprojektiin mukaan. Luvassa on vielä monta herkkupalaa kevääseen asti…

Viimeisimmät postaukset