Laula, niin pysyt terveenä

Käyttäjän Jaana Turunen lähettämä 30. lokakuu 2009 kello 09:00

Mikäli tiedotusvälineitä on uskominen, loppuvuodesta me suomalaiset sairastamme ja rankasti, elleivät rokotukset ole kunnossa. Molemmat lapseni rokottiin keskiviikkona sikainfluenssaa vastaan. Samana iltana toiselle nousi kova kuume ja toisella seuraavana aamuna. Se oli odotettavissa, mutta ylimääräistä vaivaahan siitä seurasi. Toivottavasti kuitenkin vältämme sen pahemman taudin.

Tiesitkö, että laulaminen kohottaa vastustuskykyä? Saksassa Frankfurtin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa mitattiin Mozartin Requiemiä harjoittelevan kuoron vastustuskykyä (olikohan ne hienot nimet immunoglobuli A ja B?) ennen ja jälkeen kuoroharjoituksen. Selvisi, että vastustuskyky oli korkeampi (tai sen immunoglobulin määrä) heti harjoitusten jälkeen. Laulaminen siis lisää vastustuskykyä! Huono uutinen on se, ettei vaikutus kestä muutamaa tuntia pitempään. Laulaa kannattaa siis usein, että pysyy terveenä!

Laulamalla tuskin estetään sikainfluenssaa, mutta ainakin tarttuminen tehdään hankalammaksi. Pienemmät pöpöt saattavat sen sijaan pysyä poissa. Itse olen huomannut, että kun laulan aktiivisesti, sairastan flunssia harvemmin. Mikään tieteellinen näyttö se ei ole, mutta se saa minut uskomaan saksalaisten tutkimustuloksia.

Kevään avoimet laulukoulut ovat nyt netissä. Jos tiedät lauluinnokkaita tuttavapiiristäsi, kerro heille, että nyt olisi mahdollisuus tulla laulamaan. Jatkoryhmät jatkavat tammikuusta toukokuulle maanantaina ja keskiviikkona. Tarpeen mukaan pidetään vielä kolmaskin ryhmä. Keväällä pidän nuorille (13-23-v.)
ja 4.-6. luokkalaisille koululaisille omat laulukoulut. Nuorten laulukoulu kestää pari viikkoa, mutta koululaisten melkein koko kevään.

Kiitos palautteista, joita olen saanut jatkon suhteen. Toiveista on muodostumassa selkeästi kaksi päälinjaa: osa haluaa laulaa pääasiassa yksiäänistä, osa kaipaa kuoromaisempaa toimintaa. Otan toiveet huomioon ja teenkin teille muutaman ehdotuksen lähiaikoina. Myös miehiltä on tullut toivetta omasta ryhmästä aikanaan.

Ensi viikolla lauletaan taas! Avoimen laulukoulun teemana on kurkun seudun toiminta ja jatkoryhmät sukeltavat syvemmälle joululaulujen ihanaan maailmaan.

p.s. Käy viimeistään nyt kuuntelemaassa Rajattoman upea versio Bohemian rhapsodystä (löytyy videona). Mahtavaa laulueneregiaa!

Viimeisimmät postaukset