Kaamosmasennuksen vastustajat

Käyttäjän Jaana Turunen lähettämä 6. marraskuu 2009 kello 18:26

Laulu on raikunut tälläkin viikolla upeasti. Hesarissa kyseltiin vinkkejä kaamosmasennuksen voittamiseen. Toimittaja kun ei halunnut ekologisista syistä lentää Thaimaahan aurinkoon ja lämpöön. Ajattelin jo laittaa hänelle viestin, että tule laulamaan meidän kanssamme. Siitä on masennus kaukana, kun keskittyy laulamaan ja saa siitä virtaa.

Tiistain avoin laulukoulu jouduttiin pitämään luokassa, kun koululle oli sattunut vahinko, ja sali oli varattu kahteen eri juttuun yhtä aikaa. Joustimme tangon tanssijoiden edestä, sillä heille tanssiminen luokassa olisi ollut mahdotonta. Meitä sen sijaan oli sen verran, että sovimme luokkaan laulamaan.

Avoimen laulukoulun kanssa käytiin läpi kurkun toimintaa laulamisen aikana. Nopeasti hoksattiin, että kurkku pitäisi saada pysymään rentona laulamisen aikana, ja että se saattaa jännittyä ihan huomaamatta. Onneksi asian saa korjattua, kun vaan huomaa mitä tekee ja antaa itselle rentoutuskäskyjä. Ylös laulaminen saa meissä kaikissa leuanjännitymisrefleksit hereille, joten samassa veneessä ollaan laulamisen suhteen.
Pikku hiljaa harjoittelemalla leuka saadaan kuitenkin pystymään rentona yhä ylemmillä sävelillä.

Jokaisen ryhmän kanssa olen ihmetellyt sitä, että se mitä minulle kerrotaan omasta laulamisesta ennen laulukoulua, ei oikeastaan pidä paikkaansa. Kaikki ryhmät ovat poikkeuksetta laulaneet paremmin kuin millaisen kuvan etukäteen antavat. Näin lyhyessä ajassa ei niin huikeaa muutosta ehdi tulla, vaan käytännössä käy niin, että laulukoulun ohjeiden ansiosta saadaan ulos se, mitä osataan jo oikeasti. Sitä prosessia on ihana ohjata ja ennen kaikkea kuunnella vierestä.

Maanantain ja keskiviikon jatkoryhmissä jatkui edellisviikosta tuttu riehakas meno. Iso riski on, että kulkuset osataan kilistellä loistavasti joululaulajaisiin mennessä! Keskiviikkonna ehdin jo innoissani kertoa tulevaisuuden visioistani, nimittäin joululaulajaisista sinfoniaorkesterin kanssa ja joulukorttilevyn tekemisestä. Ensimmäisen suhteen tein jo alkusyksytä tieduteluja, ja sellainen kyllä saadaan aikaiseksi, kun ollaan ajoissa liikkeellä. JES! Joulukorttilevy ei ole oma ideani, vaan se tuli muualta. Ensin ajattelin sen olevan vähän liian iso projekti, mutta tämän viikon laulujen jälkeen todellakin mahdollinen! Mitäs jos lauletaan ensi syksynä tuttavillemme yhteinen laulutervehdys jouluksi?

Olen lisännyt uusia joululauluvideoita tänne sivustolle. Lisää on tulossa vielä myöhemmin. Vire-kotiin mennään viikon päästä jatkoryhmäläisten kanssa. Ensi viikolla jatketaan taas kaamoksen tappamista laulamalla!

p.s. Koululaisten avoin laulukoulu ei taida toteutua sellaisenaan Kansallisoopperasta johtuvista syistä. Ooppera kuitenkin toteutunee kouluyhteistyönä.

Viimeisimmät postaukset