Laulamisen peruspilareita

Käyttäjän Jaana Turunen lähettämä 14. helmikuu 2010 kello 11:40

Tasnkalainen Cathrine Sadolin on kehittänyt laulunopetusmetodin, jota kutsutaan nimella Complete Vocal Technique. CVT on tullut todella suosituksi varsinkin kevyen musiikin laulajien parissa, ja ensimmäiset suomalaiset CVT:n opettajatkin löytyvät jo Helsingin seudulta. Sadolinin metodista ilmestyi aivan äskettäin suomenkielinen versio, jota saa ainakin nuottikauppa Ostinatosta.

CVT nojaa kolmeen periaatteeseen ja neljään laulutapaan. Pureutumatta sen paremmin aiheeseen haluan kuitenkin esitellä nuo kolme peruspilaria. Niistä saattaa olla sinulle hyötyä oman laulamisesti kehittämisessä.

1. Tuki

Itse käytän tästä asiasta yleensä nimeä hengitys. Sadolin puhuu keskivartalon lihasten toiminnasta ja pallean luontaisen uloshengitysrefleksin vastustamisesta. Tämä on se asia, jota harjoitellaan avoimessa laulukoulussa mm. kuminauhan kanssa

2. Äänen nasaalisuus

Sadolinin mukaan äänessä pitää olla tarpeeksi nasaalisuutta (siis sitä nenään laulamista), jotta ääni pysyy kiinteänä ja siihen saa voimaa. Usein tämä nasaalisuus ei kuitenkaan kuulu äänessä. Tätä asiaa olemme harjoitelleet mm. Nannannaan avulla.

3. Vältä leuan eteenpäin työntymistä ja huulien jännittymistä

Suun pitää olla tarpeeksi auki laulaessa: ylä-äänissä enemmän ja alaäänissä vähemmän. Vokaalit muodotetaan pääasiassa kielellä ja konsonanttien aiheuttama jännitystila pitää yrittää laukaisemaan mahdollisimman nopeasti. Edellisestä linkistä löydät kuvan suun asennosta. Samaa asiaa olemme harjoitelleet mm. pullonkorkin avulla.

Itse puhun mieleläni kolmesta palikasta, joista lauluääni muodostuu: hengitys, kurkun ja leuan seutu sekä ulostulo. En ole sen tarkemmin perehtynyt Sadolinin metodiin, mutta kovin tutuilta tuntuvat nämä hänen periaatteensa. Toivottavasti näistä on iloa ja hyötyä sinullekin!

Viimeisimmät postaukset