Istanbulista hopeiseen kuutamoon

Käyttäjän Marita Jama lähettämä 3. maaliskuu 2010 kello 11:42

Maanantairyhmä aloitti tällä kertaa vanhalla svengaavalla Istanbul-iskelmällä. Hassua ja hauskaa huomata osaavansa vieläkin nuo 50-luvulla radiosta oppimansa viisut ulkoa, vaikkei ole niitä vuosikymmeniin edes hyräillyt. Tuohon aikaan radiosta tuli vain vähän kevyttä musiikkia – lauantain toivotut oli viikon kohokohta. Ne kuunneltiin aina hartaasti ja jännittäen, tuleeko omia suosikkeja. Iskelmävihko oli radion vieressä ja siihen kirjoitin sanoja lennosta kappaleen soidessa – jopa ”englanniksi” eli foneettisesti niin kuin sanat kuulin. Suosikkibiisin tullessa piti vihosta äkkiä plarata keskeneräinen teksti esiin ja täyttää aukkoja minkä ehti. Nykypenskoilla on pelit ja vehkeet ja parempi kielitaitokin, ja tuskin edes viitsisivät tällä tavalla huhkia jonkin laulutekstin saadakseen.

Istanbul-verbaaliakrobatian (paljon sanoja nopeassa tahdissa!) jälkeen tunnelmoimme Hopeisen kuun parissa. Italialainen triolikomppi puree aina, niin nytkin. Komea klassinen iskelmä, hyvin laulullinen kuten italobiisit tuppaavat olemaan. Ovat laulukansaa ja sen kuulee myös heidän iskelmistään. Muistan vielä lapsuudestani saksalaisen iskelmän valtakauden, sitten tuli voimallinen italobuumi, roppakaupalla hienoja kertovia lauluja, joilla usein oli naisen nimi: Maruzzella, Lazzarella, Marina, Carmela… Englanti tuli kuvaan oikeastaan vasta rautalankamusiikin myötä. Cliff Richard & The Shadows… ja sitten hyökyaaltona The Beatles ja kumppanit. Liverpoolin moppitukat myös aloittivat sen, että yhtye tekee itse laulunsa. Sitä ennen biisit nikkaroitiin hittitehtaissa ja levy-yhtiö valitsi laulut artistille. Nykyinen laulaja-lauluntekijä -suuntaus on hyvä, se tuo esiin persoonallisia tekijöitä.

Lopputunnista jammailtiin taas afro-työlaulua peräti kuutena ryhmänä ja siten, että jäsenet vaelsivat ryhmästä toiseen ja sitä mukaa stemmatkin vaihtuivat. Kivaa mutta myös hieman kaoottista opintojemme tässä vaiheessa. Rytmit hajoilivat ja sävelkudoskin välillä katkeili. Mutta harjoittelemalla harjaannumme!

Ryhmämme on edelleen täysi, osanotto on kiitettävää. Miten ihmeessä kukaan ei aiemmin keksinyt tällaista laulun opiskelun muotoa?! Meidän onnemme että Jaana on täällä ja pääsimme hänen koulittavikseen.

Viimeisimmät postaukset