Muistojen arkusta

Käyttäjän Marita Jama lähettämä 10. marraskuu 2010 kello 12:30

Laulettiin vaihteeksi muutakin kuin kuoro-ohjelmaa ja joululauluja. Ja taas kerran aukeni muistojen arkku. Lasse Mårtenssonin Laiskotellen vei niihin vanhoihin hyviin aikoihin, kun iskelmät olivat lähempänä jazzia kuin rockia – nykyäänhän on toisin päin. Lehti puusta variseepi taas on koulusta tuttu ainakin meille vanhemmille jäärille. Minä inhosin sitä ja muita vastaavia, joissa oli ”vain neljä riviä nuotteja”. Tylsää! No ei se nyt enää NIIN kamala ollut. Aika yksitotinen kyllä.

Armas Järnefeltin Berceusea en ole tätä ennen koskaan kuullut laulettuna. Enkä välitä kuulla tämän jälkeenkään! Ei se OLE laulu. Lapsuuskodissani oli muutama savikiekko, niistä yhdellä tämä Berceuse, ja toinen mieleen jäänyt sisälsi ooppera-aarian jossa tenori lauloi pateettisin painotuksin tähän tapaan: ”Nään ajan menneen, nyt elo kuoloon vaihtuu… Näin raskasta ei elo ollut ennen…” Ehkäpä oopperarakkauteni syntyi jo lapsena näitä rahisevia muinaismuistoja kuunnellessa.

Berceuse-tärvellyksen molemmin puolin löysin laulukirjastamme taas kaksi itselleni muistorikasta laulua. Minä laulan sun iltasi tähtihin kuului äitini ”keittiöohjelmistoon”, ja totta vieköön osaan sen vieläkin ulkoa. Sanat ovat yltiöromanttiset mutta laulu on kuin pieni sädehtivä jalokivi. Ja sivua käännettyä esiin välkähti toinen jalokivi: Toni Edelmannin Armaan läheisyys Goethen runoon. Tämä taas liittyy opiskeluvuosiin. Vieläkin kuulen korvissani Saikin (Saision Pirkon) laulavan Armaan läheisyyttä puhtaan kirkkaalla äänellään.

Ettei menisi pelkäksi menneiden haikailuksi, tähän loppuun iloinen havainto että alan päästä jyvälle Kuolleista lehdistä (siis alttostemmasta) ja Jos sais kerran reissullansa meni että heilahti. Orjakuorossa ja muissa joudun käymään kellarissa huippukohdissa, mutta vain ne kriittiset nuotit. Juu juu, kyllä ne menee lämmittelyissä, mutta se riippuu siitä mitä äänteitä lauletaan ja millaisessa sävelympäristössä.

Tsekkasin sen Jaanan vinkkaaman Ritva Eerolan ääni-instrumentti-nettisivun. Mahtavasti tietoa! Selvisi mm. mystinen ”belttaus”-termi jota kuulin Jaanan kerran käyttävän mutta en kehdannut kysyä. Ja löytyi termi jopa Louis Armstrongin mörinälaululle. Tätä sivustoa tulen tutkimaan kauan ja hartaasti. Hus muutkin sinne valaistumaan!

Viimeisimmät postaukset