Vanhojen iskelmien kyydissä

Käyttäjän Marita Jama lähettämä 27. tammikuu 2011 kello 15:13

Tällä viikolla en päässyt tiistaina kuoroon, mutta maanantaina laulettiin vanhoja iskelmiä tunteella. My Way’n loppunousua kesytettiin susikuorona. Wow wow-tekniikalla ylöspääsy onnistuukin, mutta laulun omin sanoin yläsävelet juuttuvat kurkkuun. On se perhanaa… Sinatralla muuten on toinenkin elämäntilityslaulu, minusta vielä hienompi kuin My Way. Se on It Was a very Good Year, mietteliäs, melankolinen, ei yhtään mahtipontinen. Mutta sitä ei tietääkseni ole suomennettu, joten jäänee meiltä laulamatta.

Suomen eka euroviisu Valoa ikkunassa on Laila Kinnusen esittämänä timangi. Yksinkertaisen kaunis laulelma, jonka pohjalla sykkii kevyenä – onko se rumban? – rytmi. Ja hyvät sanat. Laulaessamme huomasin muistavani tämän(kin) yhä ulkoa. Minun nuoruudessani iskelmiä nimittäin tosiaan laulettiin eikä vain kuunneltu radiosta. Sen ajan hitit ovat tallessa mieleni kiintolevyllä – ainakin ne joista itse pidin.

Vielä palattiin myös Jambalayaan ja Suuriin seteleihin. En ole päässyt eroon perusvirheestäni eli yrityksestä laulaa yhtä lujaa kuin koko muu kööri. Ja siitähän seuraa vain kurkun ärtyminen ja äänen karheutuminen. Mutta kun innostun en malta olla paahtamatta! Ääneen pitäisi saada hankituksi voimaa ja volyymia kuin vaikkapa Mahalia Jacksonilla. No, hänellä oli kehossa kaikupohjaa eri malliin kuin minulla, joka olen tulitikkutyttöosastoa. Mutta silti…

Sokeriksi pohjalle Jaana oli valinnut tangoklassikon El Chocklo eli Tulisuudelma. Ay, ehtaa argentiinalaista! Eikä sitä niin vain lauletakaan. Vaikea ja ihana. Ja taas nousee mieleen jotain muuta, toinen tango laulutoiveeksi: Viimeisestä illasta, Kaj Chydeniuksen P. Mustapään runoon säveltämä kappale, jossa yhdistyy argentiinalainen ja suomalainen tangokäsitys. Laulun voi esittää molemmilla tavoilla, raskaan jykeväpoljentoisena tanssilavatangona tai argentiinalaisittain elävästi väreilevänä vapaasti liukuen.  Ainakin Eino Grön on levyttänyt sen.

Meille on luvassa myös uudempaa iskelmää. Sen suhteen olenkin melko ummikko, kun en juuri kuuntele kaupallisia radioasemia. Mutta luulot nurkkaan Marita, onhan näissä uusissakin laulunikkareissa osaajia!

Viimeisimmät postaukset