Lupaava soundi

Käyttäjän Marita Jama lähettämä 23. helmikuu 2011 kello 17:30

– Näin lupaavalla saundilla me vielä tehdään vaikka Mozartin Requiem, täräytti Jaana tiistain kuorotunnilla. Repesin riemusta, sillä Mossen Requiem on ikilemmikkini Verdin Requiemin ohella. Ettäkö päästäis laulamaan näitä itkettävän ihania säveliä, ja vielä orkesterin kanssa…

Mutta eipä rynnätä asioiden edelle. Nyt tämä lupaavasti saundaava kuoromme treenaa kansanlauluja On neidolla punapaula, Lauantai-ilta, Ratiritirallaa, Oman kullan silmät, Kalliolle kukkulalle (Chydiksen) ja On suuri sun rantas autius. Jaanan mukaan meidän yleissointimme on jo nyt hyvä, mutta harmonioiden löytämisessä on vielä työtä. En ole ihan varma mitä harmonialla tässä yhteydessä tarkoitetaan – olisikohan eri äänien balanssi ja soiminen yhteen?

– Sitten tulee hyvä kun lopetatte kilpalaulannan, sanoo Jaana. Itse kuorossa ollen ei tätä kuule, mutta varmasti kilpalaulantaa on ja se johtuu osin siitä, kun äänissä on epätasaisesti laulajia. Me harvalukuiset altot yritämme huutaa itsemme kuuluviin mies- ja sopraanojoukon yli, miesten puolella taas tenorit ja bassot skabaavat keskenään. Ja sopraanot irti päästessään hakkaavat meidät muut mennen tullen. Pitäisi säätää volyymeja niin, että kaikki nyanssit kuuluvat ja syntyy – sepä juuri, se harmonia. Tässä vaiheessa me laulamme raa’asti, tavoitteena vain pysyä äänissä. Vaikka osaamme me jo vähän hienosäätääkin, kun Maestramme antaa käsimerkkejään.

Äänenavauksessa minulta yleensä jää skaalan kaksi ylintä porrasta ylittämättä, joskus kolmekin. Koetan suhtautua tähän tyynesti. Joka kerta yritän reippaasti kuin seiväshyppääjä uudesta ennätyskorkeudesta. Toistaiseksi rima on aina pudonnut. Mutta…kenties tulee vielä päivä, jona ”korkea c” onnistuu. Siis vertauskuvallisesti – oikea korkea c lieneee vain harjaantuneimpien ammattilaisten saavutettavissa. Irtoaako se muuten sinulta, Jaana? 🙂

Kommentoinut Jaana Turunen 23. helmikuu 2011 20:15

Joskus irtoaa, joskus ei :-). Joskus se irtoaa koko ryhmältäkin…

Viimeisimmät postaukset