Vihne kurkussa ja muita tuntemuksia

Käyttäjän Marita Jama lähettämä 18. maaliskuu 2011 kello 12:00

Talviloma mennä vilahti ja tällä viikolla päästiin taas laulamaan. Maanantaina maisteltiin hääteemaan liittyen Akselin ja Elinan häävalssia ja Edith Piaf -chansonia Hymni rakkaudelle. Viimemainittuun yritin saada väkevää Piaf-soundia siinä kuitenkaan onnistumatta. Puuttuu poweria!

Rempallaan -kuplettiin ryhdyttäessä minulle juuttui yllättäen vihne kurkkuun. Mistä se tuli, mikä se oli? Ääni vain hirtti kiinni kerta kaikkiaan. Eikä tullut nuottiakaan ulos. Mutta heti kun aloitettiin Kodin kynttilät, vihne oli tipotiessään. Perin kummallista, sillä minulla ei ole kerrassaan mitään Rempallaan -laulua eikä yleensäkään kupletteja vastaan, päin vastoin pidän niistä. Kurkku vain päätti että tätä et nyt laula. Ihme juttu.

Kodin kynttilät pikemminkin on laulu, jossa voisi luulla kurkkuni tekevän psykofyysisen tenän, sillä siihen liittyy ikävä koulumuisto. Olin oppinut laulun radiosta ja erehdyin laulamaan sen koulun laulukokeissa. Mahdoin olla 11-12-vuotias. Opettajalta tuli haukut ISKELMÄN esittämisestä. Ja minulle kun kaikki kuulemani – äidin keittiörepertuaari, savikiekkojen ooppera-aariat, radion Toivotut ynnä muut – olivat vain lauluja. Vähän myöhemmin aloin hiffata että on olemassa sellainenkin musiikin laji kuin rock’n’roll, ja heti perään jazz… Mutta että nätti harmiton tunnelmabiisi Kodin kynttilät oli meidän kanttoriopettajamme mielestä sopimatonta musiikkia! Kyllä oli kapeaa, aivan kitisevän kapeaa se musiikinopetus silloin 1950-luvun lopulla.

Maanantaitunnin lopuksi jammailtiin taas afroa ja minulle uutta, ruotsalaiselta klangaavaa dabaduu-biisiä. Tämä tällainen on minusrta aina hurjan hauskaa. Eräänlaista kaanonia se kai on, vai miksi sitä sanotaan?

Tiistain kuoroharkoissa reenattiin tällä kertaa Rannan autiutta, Oman kullan silmiä ja Kalliolle kukkulalle. Kullan silmissä lauletaan pari melismaa – uusi termi taas. Siinä pitää saman tavun aikana nopeasti ulosantaa kolme säveltä, joista keskimmäinen on muita ylempi. Eikös se jotenkin näin mennyt?

Nuotinlukukoulu alkaa ensi tiistaina. Tuskin maltan odottaa!! Tämä on vasta neljän kerran kokeilu, Jaana testaa millä metodilla asiat saisi tällaisen porukan päähän. Kiva olla tällaisena koekaniinina.

Viimeisimmät postaukset