Nuottien lukeminen

Käyttäjän Jaana Turunen lähettämä 22. maaliskuu 2011 kello 15:49

Tänä iltana starttaa nuoteista lukemisen opettelu niiden kanssa, joita asia kiinnostaa. Tämä on vielä kokeiluvaihetta, joten ei hätää, jos et vielä pääse mukaan. Toden teolla aloitetaan vasta ensi syksynä. Testailen vähän lähestymistapaa näiden neljän kerran aikana.

Jos haluat opiskella itse, niinkannatta käydä Wikipediasta tutkimassa. Tästä artikkelista pääset tutustumaan nuottien lisäksi muihin musiikin ilmiöihin. Nuottien lukemista nimittäin helpottaa ratkaisevasti, kun ymmärtää jotain sellaisista asioista kuin sävelasteikko, intervalli, tempo, tahtilaji, etumerkki jne. Ensin opetellaan siis aakkoset ja sitten lukemaan. Kyseessä on kielenkirjoitustapa ihan niin kuin muissakin kielissä. Helpompaa se onneksi on kuin esimerkiksi kiinan tai arabian opiskelu :-).

Nuoteista suoraan laulaminen on englanniksi sight singing. Jos olet superkiinnostunut asiasta, niin tuolla hakusanalla löydät lisää tietoja ja kymmeniä, jos ei satoja opuksia. Niitä löytyy myös kirjastoista. Tärkeää on kuitenkin kiiruhtaa hitaasti: turhautuminen iskee, jos ei malta mennä rauhaisaan tahtiin. Yksi asia kerrallaan kuntoon, niin pampulat muuttuvat ”hepreasta” ihan ymmärrettäviksi.

Lisämatskua asiasta on tulossa ajan kanssa näille sivuille ja ehkäpä myös paperiversiona kokeilussa kävijöillekin. Tsemppiä opiskeluun!

Kommentoinut Hanna Turkki 23. maaliskuu 2011 11:09

Hei,

kertoilkaapa mukanaolleet tuoreeltaan, millainen nuoteistalaulukokeilun ekakerta oli? En itse harmikseni päässytkään eilen mukaan, vaikka tarkoitus oli, joten kiinnostaisi kuulla millaista oli. Kai se lopputentti nyt ainakin sovittiin 🙂

Wikipedian sivusto näyttää ihan asialliselta, täytyy tutustua. Nettiopiskelussa on ainakin minulla vaan se ongelma, että kun artikkelissa tms. on linkkejä, ja sitten taas uusia kiinnostavia linkkejä, ja yhä edelleen vaan linkkejä, jne. jne. jne. loputtomiin, niin niitä seuraamalla olenkin pian eksynyt jo johonkin ihan muualle minne alunperin aioin. Kirjaa lukemalla pysyn ainakin asiassa!

Viimeisimmät postaukset