Tavoitteellista työskentelyä

Käyttäjän Jaana Turunen lähettämä 20. toukokuu 2011 kello 12:16

Olimme keskiviikkona valokuvattavina pikkuporukan kanssa. Odotellessa juttelimme urheilusta ja nuorten valmentamisesta. Hesarissa tai jossain lehdessä oli juttu drop-outeista eli nuorista, jotka lopettavat urheilun vuosien työn jälkeen joko motivaation hiipumisen, joukkueesta tiputtamisen tai erilaisten vaivojen vuoksi. Juttu oli karua luettavaa: valmentajan tekstiviesti ”et mahdu edustusjoukkueeseen” on paitsi kova pettymys, niin myös paha kolaus itsetunnolle.

Tämä sinusta ei ole tähän -viesti on valitettavan tuttu myös laulamisen maailmassa. Aika monen kanssa olen jutellut niistä ikävistä muistoista, joita laulamiseen lapsuudessa liittyy. Niin kuin urheilussa, myös musiikissa kehitytään eri tahtiin. Molemmissa avain on pitkäjännitteinen työ tavoitteineen.

Juttelimme myös siitä, kuinka entiset aktiiviurheilijat (ja musiikin harrastajat) pärjäävät hyvin mm. työelämässä, sillä he ovat tottuneet tekemään päämäärätietoisesti töitä. Kauppalehdessä tai vastaavassa samaa kertoi entinen lumilautailun ammattilainen ja nykyinen yrittäjä: hän palkkaisi juuri tästä syystä mielellään entisiä urheilijoita töihin. Nykymaailma on tempoltaan nopea. Saattaako olla niin, että pitkäjänteinen työskentely on entistä harvinaisempaa tulevaisuudessa? Eikö juuri siksi nämä harrastukset ole erittäin tärkeitä, puhumattakaan niiden hyvinvointivaikutuksista?

Muusikkojen parissa käydään keskustelua musiikkioppilaitosjärjestelmästä ja toisaalta myös koulujen musiikinopetuksesta. Harrastajapuolella toivotaan mahdollisuuksia sananmukaisesti harrastaa musiikkia. Ammattilaiset taas peräänkuuluttavat tavoitteellista työskentelyä, jota mitataan mm. tutkintojen kautta. Konfliktejahan siitä seuraa. Suorituskeskeisestä näkökulmasta kaikki muu on puuhastelua ja tavoitteetonta toimintaa. Olen siitä täysin eri mieltä. Tavoitteita voi olla muitakin, kuin tietyn systeemin mukainen eteneminen. Kaikista ei tarvitse tulla huippuja. Kaikkia pitää silti kannustaa, valmentaa ja opettaa riippumatta siitä ovatko he potentiaalisia ammattimuusikoita tai huippu-urheilijoita. Näin ei valitettavasti aina käy.

Tavoitteellisesta työstä puheenollen kupletti-levyproggis on pienessä vasta-aallokossa kustannusten kanssa. Mitä enemmän kappaleita ja soittajia, sitä enemmän kuluja. Käydään asiasta hieman keskustelua maanantaina lauluristeilyllä, jotta kuulen teidän mielipiteenne asiasta.

Kaikesta huolimatta, oikein mukavaa ja rentouttavaa viikonloppua ja laulutapaamisiin maanantaina!

Viimeisimmät postaukset