Muotoutuva musiikkimaailma

Käyttäjän Rauni Kankaanmäki lähettämä 29. heinäkuu 2011 kello 14:13

Kävin heinäkuun alkupuolella Itävallassa moikkaamassa vaihto-opiskelun aikaisia ystäviäni pitkästä aikaa ja tunnelma oli varsin kotoinen. Wien tunnetaan vahvana musiikkimaailmana oopperoineen ja konsertteineen. Kaupungin (ja koko maan) musiikkielämä ei pysähdy edes kesällä, vaikka varsinaiset kulttuurilaitokset lomailevatkin. Konserteista pääsee nauttimaan esim. Hofburgin linnakonserteissa ja oopperanäytäntöjä esitetään iltaisin isolla valkokankaalla Raatihuoneen aukiolla. Lisäksi tarjontaa täydentävät erilaiset katusoittajat, jotka ovat varsin tasokkaita. Yhteen sellaiseen törmäsin heti ensimmäisenä päivänä kaupungin keskustassa. Myöntää täytyy, että hänenkin soittonsa oli nautinnollista musiikkia korville. Tosin jouduin hieraisemaan silmiäni ja katsomaan toiseenkin otteeseen tuota soittajaa, sen verran päätöntä viulistin meno oli.

Seuraava päivä osoitti taasen Itävallan vaihtelevan ilmaston. Enpä osannut aikaisemmin kuvitella talsivani heinäkuussa villa- ja goretex-takki päällä ympäri kaupunkia, mutta näin kävi tällä kertaa. Tosin sää puolsi hyvin kaupunkikävelyä, jonka aikana menimme tutkimaan Schwarzenberg-aukiolle rakennettua klangipaviljonkia. Kysymyksessä on new yorkilaisen Matthew Ritchien teos The Morning Line, mielenkiintoinen rakennelma, johon oli liitetty aikamme säveltäjien musiikkia (mukana myös kaksi suomalaista). Tässä tapauksessa termi musiikki täytyy käsittää laajasti, sillä sen hetkinen sävellys kuulosti korviimme lähinnä erilaisilta hälyääniltä. Tai ehkä musiikkimaailma oli sovellettu vallinneen tuulisen ja sateisen säämaailman mukaan. Tiedä häntä, mutta taasen tuli todettua, että matkailulla maailma avartuu (lisätietoja asiasta kiinnostuneille http://www.wien.info/en/sightseeing/museums-exhibitions/morning-line).

Sitten vielä vinkki teatterista kiinnostuneille. Salzburgin harrastelijateatterilla oli ohjelmistossa Felix Mitteren kirjoittama komedia Die Weberischen (Weberiläiset). Näytelmässä kerrotaan Mozartin elämästä Weberin perheen silmin, joka seurasi säveltäjää hänen matkoillaan ja jonka Constanze-tyttären kanssa Wofgang myöhemmin avioitui. Olihan hulvatonta perhe-elämää ja ajankuvaa. Toivottavasti näytelmä käännetään jossain vaiheessa myös suomalaisen yleisön katsottavaksi.

Nämä kokemani kulttuurisuhaukset osoittivat jälleen kerran, että kulttuuria ja musiikkia pystyy tuottamaan hyvin eri keinoin ja tasoin, mutta aina jokainen kokemus tuo positiivisen latauksen elämään niin sen tuottajalle kuin kuulijallekin. Jään mielenkiinnolla odottamaan, mitä kulttuurisuhauksia lauluklubi/-laiset tarjoavat tulevan kauden aika, sillä eihän tästä ole enää kuin kotvanen syyskauden alkuun.

Kommentoinut Jaana Turunen 30. heinäkuu 2011 07:43

Kuullostaa tosi antoisalta reissulta!

Viimeisimmät postaukset