Laulukoulussa kysyttyä

Käyttäjän Jaana Turunen lähettämä 26. tammikuu 2012 kello 09:32

Laulukouluryhmissä on kokoonnuttu jo kahteen otteseen ja kysymyksiä on alkanut tulla. Tässä niitä ja vastauksia:

Mistä johtuu, että ääni katkeaa joskus kokonaan ylöspäin laulaessa?

Pari selitystä tuli heti mieleen. Jos sattuu vahingossa hengittämään kurkkuunsa pölyä tai vastaavaa, niin ääni saattaa katketa saman tien. Yleensä se palautuu saman tien nielaisun tai rykäisyn jälkeen. Jos katkeaminen kuitenkin toistuu, todennäköisempi selitys on se, että laulat pääasiassa rintaäänelläsi ja vaihto pää-äänen puolelle ei suju jouhevasti. Silloin ääni katkeaa kuin seinään. Mitä nämä rintaääni ja pää-ääni ovat, siitä lisää tulevissa laulukouluissa. Joka tapauksessa yksi laulunopiskelun päätavoitteista on se, että oma ääni toimisi jouhevasti kaikkialla näistä rekisterivaihdoksista riippumatta.

Mitä voi tehdä, kun laulaa huomaa laulavansa nuotin vierestä?

Ensiksikin onnittelut siitä, että huomaat laulavasi nuotin vierestä! Olet nimittäin varsin musikaalinen huomatessasi sen. Jos laulat nuotin vierestä harjoituksessa, niin kannattaa laittaa laulu poikki ja ottaa kyseinen kohta uudelleen. Jos tämä tapahtuu esiintymisen aikana, silloin tarvitaan lehmän hermoja, tilannetajua (huumoria) ja suurta rohkeutta. Riippuen kappaleen luonteesta, siirry puhumaan tekstiä musiikin tahtiin, kunnes löydät turvallisen paikan jatkaa laulamista. Jos se ei ole vaihtoehto, ala harhailemaan kunnolla ja tee kappaleesta oma sovitus. Jos mahdollista, anna tilaa välisoitolle (kokeneet muusikot osaavat toimia sellaisissa tilanteissa ja auttavat taatusti). Kappaleen päätyttyä paina asia villaisella, niin kaikki unohtavat sen saman tien tai myönnä suoraan, että tämä ei nyt mennyt ihan suunnitelmien mukaan (vaan älä sano suoraan, että lauloin väärin). Saat taatusti kaikkien sympatiat osaksesi.

Nuotinvierestä laulaminen johtuu hyvin usein siitä, että korvan, aivojen ja äänentuottolihasten yhteistyö ei ole päässyt kehittymään. Ennen oletettiin, että jos et osaa laulaa, olet epämusikaalinen. Tästä aiheesta löydät lisää blogista Näkökulmia musikaalisuuteen.

Miksi laulukoulussa räpätään?

Siksi että se on kivaa ja siksi, että siinä omaa ääntä tulee käytettyä helposti hyvin. Laulaminen on puheen jatketta ja puheäänestä saa mukavasti apua lauluäänen kehittämiseenkin. Äänemme toimii paremmin, kun olemme levännäitä, rentoja ja hyväntuulisia. Musiikista innostuminen edesauttaa laulamista huomattavasti. Siksi harjoitellessa kannattaa laulaa (tai räpätä) sellaisia lauluja, joilla on itselle jotain merkitystä tai joista itse innostuu.

Tällaiset terveiset laulukouluryhmistä tällä erää. Keskiviikon klubitunnilla käytiin myös erittäin mielenkiintoisia keskuteluja. Ehtisikö joku niitä tänne  laittamaan?

Kommentoinut Jaana Turunen 2. helmikuu 2012 10:00

Äänirekistereistä on jonkin verran puhetta Avoimessa laulukoulussa (myös silloin kun sinä kävit sen :-), joten kertaus lienee klubin puolellakin paikallaan. Laulutekniikallahan yritetään saada ääni kuullostamaan tasaisesti yhtä hyvältä rekisteristä tai niiden miksauksesta huolimatta.Sitähän me harjoittelemme jokaisen laulukerran alussa ääniharjoituksilla.

Jodlauksessa käytetään rekistereitä hyväksi siten, että niiden erot kuuluvat (vrt. klassinen laulu, jossa eroja ei missään nimessä saisi kuulua). Rintaäänestä vaihdetaan salamannopeasti pää-ääneen ja takaisin ja siitä syntyy jodlaus. Samalla idealla laulavat myös pygmit Afrikassa (tähän törmäsin aikanaan Sibelius-Akatemissa ruotsin tunnilla!).

Falsetti eli vihellysrekisteri on pää-äänen yläpuolella. Se on se korkeus, jota miehet käyttävät halutessaan kuullostaa naisilta. Käytännössä falsetissa äänihuulteen väliin jää rako (=”vihellys”), mikä mahdollistaa näiden huiluäänien syntymisen. Käsittääkseni koloratuurisopraanot (vaikkapa Yön kunigatar oopperassa Taikahuilu) käyttävät sitä myös hyväkseen.

Kommentoinut Marita Jama 1. helmikuu 2012 13:55

Minuakin kiinnostaa tuo rintaääni/pää-ääni. Opetatko niiden tekniikkaa jas tunnistamista meillekin, eikä vain  tuleville laulukoululaisille? 🙂 Tai jos olet jo opettanut, kertaus tekisi gutaa. – Onko jodlaus ja falsetti pää-ääntä?

Viimeisimmät postaukset