Maestra-kokelaan kaniineina

Käyttäjän Marita Jama lähettämä 11. huhtikuu 2012 kello 16:08

Pääsiäisen johdosta ei maanantaina laulettu, mutta tiistaina senkin edestä. Kuorotreenin jälkeen eteemme astui Maestra-kokelas Jenni pitämään parinkymmenen minuutin opetusnäytteen. Pitkänsutjakka nuori nainen otti tilanteen haltuunsa luontevan oloisesti. Äänenavaus sujui nätisti, jotain erilaistakin siinä oli kuin Jaanalla. Minuun osui erityisesti harjoitus, jossa sai vapaasti äännähdellä eri korkeuksilla. Se oli rentouttavaa! Koebiisiksi Jaana oli valinnut kokelaalle vieraan vanhan slovarin Etkö uskalla mua rakastaa. Mehän sitä olemme jo Jaanan kanssa laulaneet, joten oli pohjia vertailla miten Jenni laulua lähestyi. Pelottomasti hän tarttui tehtävään ja hyvin se meni. Oma loppuarvosanani kokelaalle on 8½ – 9 hujakoilla. Lyhyt aika ei ehtinyt paljastaa tarjokkaan kaikkia taitoja eikä myöskään heikkouksia.

Tänään keskiviikkona lauteille on tulossa kaksi uutta Maestra-kokelasta. Harmi kun en pääse kaniiniksi, sillä tämä olisi todella kiinnostavaa.

Kuoroharkoissa kävimme läpi viime kerralla saatuja lauluja stemma stemmalta. Tällä kertaa ei mikään lauluista vaikuta erityisen ongelmalliselta, eli nuppi hyväksyy kaikki omat stemmani nikottelematta. Siinä laulaessa ajatus livahti kuorosovitusten tekoon – kuinka sovittajan täytyy tuntea harmoniat ja kuulla mielessään, miten sävelkulut soivat yhteen ja rytmittyvät. Haa! Taas yksi hurjan mieltäkiehtova asia mutusteltavaksi.

Kuorotunnin aikana Jaana otti esiin saamansa kysymyksen, miksi kuoroharkoissa ääni rasittuu mutta laulutaitotunnilla ei. Vastaus on järkeenkäyvä: Tuttuja biisejä voi laulaa rennosti jolloin ääni ei väsy, mutta uusien stemmojen kanssa jännittää ja silloin jännittyvät myös äänihuulet. Niinpä!… Ottakaamme tavoitteeksi harjaantua laulamaan huolettomasti vaan ei huolimattomasti – niin kuin lintu livertää.

Kommentoinut Jaana Turunen 12. huhtikuu 2012 10:15

Seuraava ”koekaniinihomma” on ensi viikon ke, joten mukaan ehtii vielä.

Kommentoinut Minna Kumpulainen 11. huhtikuu 2012 22:19

Voi että, koekaniinina olisi kyllä ollut mielenkiintoista olla, mutta jälleen iltavuorot ovat vieneet minulta parin viikon lauluharkat. Noh, ensi viikolla sitäkin topakammin mukana menossa. Onneksi Maritan blogin avulla pysyy sentään vähän perillä mitä kuorossa ja laulutaitotunneilla tapahtuu, joten kiitos Marita siitä! 🙂

Viimeisimmät postaukset