Lisää oopperaa!

Käyttäjän Marita Jama lähettämä 15. maaliskuu 2013 kello 17:00

Vietin talvilomaviikon Tampereella ja näin siellä Giacomo Puccinin oopperan Madama Butterfly. Nimiosassa eteläkorealainen Karah Son ja hänen petollisena Pinkertoninaan italialainen Alessandro Liberatore. Geishatytön ja amerikkalaisen meriupseerin tarina on maanläheisempi kuin oopperoissa usein, ja Puccinin musiikki on sydämeenkäyvää. Nautin taas kerran sävelten taikavoimasta ja laulun lumosta.

Ooppera-teema sai jatkoa Maestrassa, kun Jaana yllättäen pisti meidät laulamaan Verdiä. Huuh! Millä ilveellä me selättäisimme kreivi Lunan aarian? Jaanapa neuvoi meille ilveet, miten oopperaääni tuotetaan vaihe vaiheelta. Se näytti ja aluksi tuntuikin hassulta – mutta se toimii. Ei meistä tokikaan tällä tempulla oopperalaulajia tullut, mutta se selvästi auttoi korkeissa äänissä.  Minulla sattui kurkkuun kun piti laulaa pitempään korkealta, mutta ”tempun” ansiosta kipu hellitti. Aaria sinänsä on hyvin kaunis – kuten ne Verdillä tuppaavat olemaan.

Ilokseni esiin otettiin myös Gilbert Bécaud’n laulelma Jossain on kukka ruusun. Bécaud on yksi ”kolmen B:n koplastani”, jonka muut jäsenet ovat Jacques Brel ja Georges Brassens. Rakastan heidän laulujaan. Breliäkin olemme jo Maestrassa laulaneet (Jos nyt menet pois), mutta Brassensia en tiedä suomennetun muuten kuin teatteria varten. Lisää chansonia, joooohan! Voisi ottaa myös TEEMA-tunneille. (Enkö tosiaan älynnyt pyytää tätä kyselyssä?)

Joskus tunneillamme tulee vastaan ennalta tuntematon laulu, joka heti herättää mieltymystä. Minulle yksi tällainen on alkuperältään venäläinen Rakkaus on merkillinen maa. Laulullinen melodia ja hienot sanat, joiden tekijä näkyy olevan kurssitoverini Saikki eli Saision Pirkko. Ja vielä toinen yllätyslöytö, tällä kertaa kotimaisen popin puolelta: Neiti kevät, aivan hurmaava pikku valssi. Näitä on kiva laulaa.

Kun tunnilla taas kerran puhuimme rytmisesti laulun tekstiä, mieleeni pamahti äkkiä jotain: oululainen Mieskuoro Huutajat! Juuri noinhan he ohjelmistoaan esittävät, rytmisesti lausuen, huutaen, karjahdellen. Olen nähnyt heidät livenä Tanssii ja soi -viikolla. Miehet marssivat frakeissaan pitkin Valkeisen rantaa kuin pingviinit ja huusivat ilolla ja voimalla läpi muutaman arvokkaan mieskuorolaulun. Hauska porukka ja osaavat hommansa.

Kommentoinut Marita Jama 28. maaliskuu 2013 23:00

Kuopion oopperatuotannot loppuivat kun niihin ei ole enää varaa. Masentaa, kun kaikesta täytyy aina vain säästää. Sama laulu on jatkunut 1990-luvun alusta eikä loppua näy. MIHIN ne rahat oikein menee, kun ei riitä ihmisten henkiseen hyvinvointiin…

Kommentoinut Jaana Turunen 17. maaliskuu 2013 07:51

Kurkkukipu ja laulaminen eivät tosiaan kuulu yhteen! Hyvä, että laulaminen helpottui ohjeillani.

Madama Butterflyta laulaa Tampereella myös Soile Isokoski. Aika ylistäviä kommentteja on kuulunut hänenkin laulustaan. Tämä esitys olisi pitänyt kyllä kuulla. Huonoa suunnittelua, kun en saanut aikaiseksi lähteä esitystä katsomaan.

Oopperasta puheenollen, olisipa kiva, jos kuopiolaistakin oopperaa olisi silloin tällöin kuultavissa..

Viimeisimmät postaukset