Väliaikatietoja kyselystä & vastauksia kysymyksiin

Käyttäjän Jaana Turunen lähettämä 17. toukokuu 2013 kello 10:50

Kaikille keväällä laulutunneilla mukanaolleille on mennyt pyyntö kyselyyn vastaamisesta. Tähän mennessä vastauksia on tullut alle puolelta laulajista. Toivottavasti kaikki loputkin jaksavat ja ehtivät vastaamaan kyselyyn. Motivaation kohottamiseksi ja keskustelun jatkamiseksi laitan tähän vähän ”väliaikatietoja” siitä, miltä Maestran ensi syksy saattaa näyttää:

Vastaajista aktiivisimpia ovat tainneet olla tiistain kuorolaiset, sillä se on ylivoimaisesti suosituin tunti ensisijaisena vaihtoehtona syksyyn. Rinta rinnan, tasatilanteessa toivotaan sitten laulutaitoa keskiviikkoon ja maanantaihin, kuten myös laulukoulun jatkoryhmää.

Kun katsotaan, millä kaikilla tunneilla vastaajajoukko haluaisi käydä, suosituimmaksi tunniksi nouseekin keskiviikkoiltaan kaavailtu teematunti. Tätä viestiähän annoitte myös suullisesti tunneilla: teematunti on monen suosikki ja niitä halutaan lisää. Samaa kertoo myös se, että teematuntia toivotaan maanantai-iltaan enemmän kuin laulutaitoa. Hieman enemmän kuin maanantain teemaa, toivotaan keskiviikkoon laulutaitoa.

Näillä näkymin nuotinlukuryhmiä tuskin tulee eikä aika taida olla vielä kypsä ”toiselle kuorolle” eli Lauluryhmä Vimmalle. Laulukoulun jatkoryhmä toteutunee varsinaisen Avoin laulukoulu -kurssin jälkeen, kuten talvellakin. Laulukoulun ajankohta ratkeaa sen mukaan, mitä tunteja maanantai-iltaan tulee ja tuntien määrähän perustuu siihen, kuinka paljon laulajia on klubissamme.

Teematuntien aiheita saitte myös äänestää. Olisi ehkä kannattanut miettiä äänestytä kahteen kertaan, nyt siitä tulee nimittäin kaksi eri tulosta: äänestäjien määrä ja arvosana kiinnostavuuden mukaan. Äänestäjien määrän mukaan kun katsotaan, tuloslista näyttää tältä:

  1. Iskelmä yleinen
  2. SuomiPop, Klassinen suomeksi, Elokuvasävelmät
  3. Juhlalaulut
  4. Jazz

Kauteen mahtuu kolme teemaa, joten nämä kuusi voisivat olla ensi vuoden teemoja (ellei sitten synny kahta teematuntia, jolloin aiheet niissä voivat olla erit). Pakka menee kuitenkin sekaisin, kun katsotaan, kuinka innokkaasti äänestäjät näitä teemoja haluavat:

  1. Blues
  2. Klassinen suomeksi
  3. Ulkomainen Pop
  4. Lasten laulut
  5. SuomiPop, Elokuvasävelmät

Jos nämä kaksi listaa yhdistetään,  niin suosituimmat teemat taitavat olla Klassinen suomeksi, SuomiPop ja Elokuvasävelmät. Äänestys jatkuu edelleen ja katsotaan, miten listat elävät.

Kuluneesta kaudesta tunnutte olevan varsin tyytyväisiä. Parannusta voisi tulla tiloihin ja ohjelmistoon. Jälkimmäisen osalta näin tapahtuukin ensi syksyksi. Tiloista kuulisin mielelläni lisää kommentteja. Vapaissa kommenteissa tuli paljon kiitoksia ja huolta siitä, että työt ja muut estävät käymästä enemmän tunneilla. Myös tuntien kestosta tuli palautetta, että tunti on liian lyhyt ja 75 min tunnit on hyvä parannus. Erilaisia kysymyksiäkin oli ja ehdotuksia. Tässä niistä pari:

Mihin pop-tunnit ovat hävinneet?

Meitä klubilaisia ei ole niin paljon, että kuluneen kauden kaltaista tuntitarjontaa voidaan pitää yllä. Äänestyksissä teematunteja toivottiin enemmän kuin poptunteja. Hätä ei kuitenkaan ole tämännäköinen: poppia voidaan laulaa teematunneillakin ja tämänhetkinen äänestystilanne antaa ymmärtää, että SuomiPopia on tulossa.

Onhan Teijan tunteja syksyllä?

On. Pop/jazz/iskelmä osasto on edelleen vahvasti hänen alaansa.

Voisiko olla karaokeiltoja/ yhteisiä illanviettoja, joissa voi tutustua muihin?

Voisi. Toistaiseksi yhteistä aikaa on vietetty muutoin kuin tunneilla lähinnä laululeireillä. Ensi syksynä lauleirin sijaan on lauluristeily Tallinnaan. Mielessä on ollut, että pitäisi järjestää (ja tehdä traditio) marraskuussa Cecilian päivän laulajaiset (=laulajien ja muusikoiden suojeluspyhimys), jossa voitaisiin istua hyvän ruuan ääressä, laulaa yhdessä ja erikseen ja tutustua paremmin toisiimme. Kesäksi on vähän suunniteltu ex tempore karaokeiltoja (kuka lupasikaan selvittää Albatrossin karaoken?). Ensi torstaina yhteistä oleskelua ja laulua on tarjolla King’s Crownissa. Mitä muuta? Ideoita?

Odottelen vielä ensi viikon lisää vastauksia. Jos olet jo vastannut ja haluat kommentoida lisää, niin voit tehdä sen jatkamalla keskustelua tämän blogin kommenteissa tai voita laittaa viestiä suoraan minullekin. Muutoin mukavaa viikonloppua ja tapaamisiin ensi torstaina King’s Crownissa.

Kommentoinut Marita Jama 29. toukokuu 2013 10:30

Samaa mieltä, Jaana! Laulamaan oppii vain laulamalla – kaikenlaista, tutustuen eri tyylilajeihin. Laulutaitotuntien vaihtuminen teematunneiksi johtaisi meidät kaikki syventymään tarkemmin eri lajien erityispiirteisiin. Ja sekin, joka ei ikinä kuvitellut laulavansa klassista tai heviä, voisi yllättyen huomata että ”hei, täähän onkin ihan jees”. A cappella-yhtyelaulu kiinnostaa minuakin, jos sopii ajallisesti.

Kommentoinut Jaana Turunen 28. toukokuu 2013 10:53

Hyvin sanottu Pia!

Laulamaan oppii vain laulamalla eikä laulutaidon kehittäminen ei ole nimestä kiinni. Onko joku isosti eri mieltä?

Kommentoinut Pia Hakkarainen 28. toukokuu 2013 10:46

Ei haittaa, jos laulutaitotunti nimellä oleva tunti jäisikin pois. Samalla tavallahan sitä laulutaitoa voidaan oppia teematunneillakin. Kunhan jotain lauletaan, se on pääasia 🙂

Kommentoinut Jaana Turunen 28. toukokuu 2013 10:38

Tämä yhtyelauluasia roikkuu ilmassa siihen malliin, että se vaatii oman huomionsa. Klubituntien osaksi siitä ei oikein ole, sillä sen pitäisi olla kaikille klubilaisille avoin. Ei voi oikein puhua lauluyhtyeestä, jos siihen ilmoittautuu 40 henkeä. Sen sijaan pieniä lauluyhtyeitä, kuten esimerkiksi miesten kvintetti on, voidaan perustaa tähän rinnalle halukkaiden kanssa.

Tällä puheella Pia, heti alkusyksystä kerätään ylös kaikkien asiasta kiinnostuneiden tiedot ja katsotaan, mitä ja millaisia ryhmiä siitä saadaan aikaiseksi! (Olet oikeassa, se maaliskuun pienyhtyetunti oli kivaa, vaikka haasteellista)

Vimmasta vielä sen verran, että joukossamme on laulajia, jotka haluaisivat esiintyä pienellä porukalla, mutta tiistain kuoro ei heille sovi ajan tai stemmalaulun tai muun vuoksi.

Minulla alkavat ajatukset selkiintyä ja siitä iso kiitos kaikille teille, jotka olette kertoneet ajatuksianne kyselyssä tai täällä blogissa. Keskustelu jatkukoon, sillä siitä on seurannut aiemminkin paljon hyvää.

Seuraavaksi heitänkin kysymyksen: olisiko katarofi, jos laulutaitotunnit jäisivät historian havinaan? Vastaavaa toki olisi tilalle tulossa teemtunnin, Vimman tai jonkun muun muodossa… Kehitystä ei tarvita kehityksen vuoksi, vaan siksi, että laulutaito on matkan varrella kehittynyt itse kullakin 🙂

Kommentoinut Pia Hakkarainen 28. toukokuu 2013 08:13

Pitänee vielä suitsuttaa lauluyhtyeen puolesta. Ihmettelen tuota vimmaa Vimmaan 🙂 Eikös se aika vimmaa ole kun laulutaitotunneilla porukalla jo yksiäänisesti lauletaan. 🙂 Olisi aika siirtyä seuraavaan haasteeseen ja yrittää yhtyelaulua. Yhden kokeilun perusteella se oli ainakin minulle vaikuttava kokemus! Olisiko muita innokkaita?? Ihan vaan sillä, että tämä asia ei nyt hautaudu muiden asioiden joukkoon. Nimim. innokas

Kommentoinut Jaana Turunen 27. toukokuu 2013 21:37

Kiitos Marita ehdotuksestasi! Se on käynyt minunkin mielessäni. Nykyisellään näiden tuntien ero on vain siinä, että laulutaitotunnilla lauletaan sekalaisia lauluja ja teematunnilla aiheen mukaan. Mitä muut tuumaatte?

Toisekseen nuotinlukutuntien edelle on vielä rynnimässä laulukoulun jatkoryhmä ja lauluryhmä Vimma… Ideanahan on, että lukukausimaksu kattaa yhden ryhmätunnin, mutta kun laitetaan ”hynttyyt yhteen”, samalla maksuilla voi käydä muillakin tunneilla. Se ei maksa kenellekään yhtään enempää eikä siitä ole sanottavia lisäkustannuksia minulle.

Jonkun verran on tullut palautetta, että harmittaa, kun ei ehdi käydä enemmän tunneilla. Silloin kannattaa tosiaan muistaa, että yksi viikoittainen tunti maksaisi saman kuin nykyinen klubimaksu ja kaikki sen yhden tunnin jälkeen on silkkaa bonusta 🙂

Kommentoinut Marita Jama 27. toukokuu 2013 21:13

Onkohan tämä nyt aivan hölmö ajatus: Voisiko laulutaito- ja teematunnit YHDISTÄÄ? Siis että laulutaidossa harjoiteltaisiin kuten aiemminkin, mutta vaihtuvien teemojen mukaan. Teema vaihtuisi aina esim. 5-6 kerran jälkeen, ja suosituimpiin teemoihin voitaisiin aika ajoin palata. Lukuvuoden laulutaito-ohjelma siis etenisi sykleinä tyyliin klassinen – nykypop – elokuvalaulut – kansanlaulut – iskelmä – afroamerikkalainen (=blues, jazz, soul, r&b) jne. Tämähän vapauttaisi tuntikiintiötä, vai??

Kommentoinut Jaana Turunen 27. toukokuu 2013 14:17

Kuvittelin kirjoittavani tänään lopullisen koosteen kyselystä ja siihen tulleista vastauksista, mutta sepä ei olekaan niin yksiselitteistä. Täytyy miettiä ja pohtia tuloksia pari päivää, joten tuloksia voi odottaa ilmestyväksi viimeistään perjantaina.

Kommentoinut Jaana Turunen 23. toukokuu 2013 13:40

Kyselyyn ehtii vielä huomiseen saakka! Tähän mennessä vastauksia on tullut todella hyvin eli yli 2/3 klubilaisista on kertonut mielipiteensä. Jotain muutoksia on väliaikatietoihin nähden ja niistä lisää seuraavassa koosteessa. Toivottavasti ehditään vaihtamaan jokunen sana aiheesta tänä iltana King’s Crownissakin. Ohjelma starttaa illalla puoli kahdeksalta ja kestää vajaan puolitoista tuntia. Laulutapaamisiin!

Kommentoinut Marita Jama 22. toukokuu 2013 15:34

Yhtyelaulusta: minua kiinnostaisi pieni tavoitteellisesti harjoitteleva a cappella-ryhmä, siis ei ihan matalimman kynnyksen popula. Jazziakin esittävä! – NUOTINLUVUSTA: Pistäkää nyt hyvät immeiset rastia ruutuun että saadaan jatkaa!!! Eihän me kesken jätetä, kun hommattiin kalliit kirjatkin… Jos lopetamme nyt, tähänastinenkin menee hukkaan. Omin voimin en minä ainakaan pysty etenemään. Vaikeaahan tämä on ollut mutta ei missään nimessä tylsää! MIKSI osa meistä luovuttaisi nyt??

Viimeisimmät postaukset