Kevyttä ja raskasta

Käyttäjän Jaana Turunen lähettämä 18. marraskuu 2013 kello 10:45

Artikkeli tämän päivän Helsingin Sanomissa laulaja Bryn Terfelistä innoitti taas postaamaan. Innostus lähti alaotsikon kohdasta ”…laulaa myös kevyempää.”

Minua on aina vähän vaivannut termi kevyt musiikki. Sen vastakohtahan ei ole raskas musiikki (metallimusiikki), vaan taidemusiikki. Nimet asettavat nämä musiikin eri lajit väkisinkin eri asemaan. Toinen on oikeaa ja arvokasta, toinen kevyttä viihdettä. Molempiin kuitenkin mahtuu sisään kaikenlaista taidokkaasta, tyylikkäästä ja koskettavasta kamalaan, nolostuttavaan ja ärsyttävään.

Laulaa kevyempää asettuu ihan toiseen valoon, jos mietitään laulamisen intensiteettiä. Oopperalaulu vaatii äärimmäisiä tehoja koko kehosta. Ei ole lainkaan vaikea ajatella, että kaikenlainen muu laulaminen tuntuu kevyemmältä sen rinnalla.

Erilaiset laulutavat vaativat erilaista otettaa kehosta. Toiset tavat ovat ”kevyempiä”, toiset ”raskaampia”. Myös laulukorkeus vaikuttaa intensiteettiin: mukavimmalla keskialueella laulaminen sujuu vähemmällä työllä kuin korkealta tai erittäin matalalta. Joskus hankalien ylä-äänien onnistuminen onkin kiinni juuri tästä: keho ei tee tarpeeksi tehokkaasti työtä äänten eteen.

Korkean intensiteetin laulamista löytyy muualtakin kuin oopperasta. Erinomainen esimerkki löytyy Petran Heviä -postauksesta. Kun katsoo videolta näitä huikean taitavia suomalaisia laulajia, huomaa, ettei ääni valu itsestään ulos. Musikaalilaulut saattavat tuntua oopperan rinnalla kevyiltä musiikillisesti, mutta väittäisin, ettei niiden laulaminen tunnu paljon kevyemmältä.

Taitava laulaja käyttää ääntään monella tapaa, joskus kevyemmin, joskus intensiivisemmin. Iloksemme näitä hienoja laulajia on paljon tämän postauksen esimerkeistä Bryn Terfelistä ja suomalaisten metallibändien laulajista alkaen.

Kommentoinut Jaana Turunen 19. marraskuu 2013 14:41

Sain ”lukijavinkin” Bryn Terfelin laulua esittelevästä videosta. Sen löydät Terfelin fanisivustolta.

Viimeisimmät postaukset