Hurmaa

Käyttäjän Marita Jama lähettämä 29. marraskuu 2013 kello 14:55

Tulin juuri Maestran toimistolta, missä harjoittelin Jaanan kanssa King’s Crown -laulujani. On se vain eri juttu laulaa säestäjän kanssa kuin yksin kotona kahden kissan muodostamalle välinpitämättömälle yleisölle. Sävellajeja täytyi rukata koska laulan eri korkeudelta kuin nuotit ovat, ja tempoja viilattiin. Alabama Song ja Seeräuber Jenny ovat molemmat teatterilauluja, joissa täytyy eläytyä roolihahmoon ja tilanteeseen. Siitä minä juuri tykkäänkin. Mutta kyllä jännittää, etenkin saksaksi laulaminen niin että sanoista myös saisi selvän. Onneksi on vielä yhteisharjoitus ennen mikrofonin eteen astumista 11. joulukuuta.

Jaana sanoi että tekniset ongelmani väistyvät taka-alalle, kun laulan laulua joka minut sytyttää. Silloin ei mikään tunnu vaikealta, kaikki on vain hurmaa ja flow’ta. Teen vaistomaisesti tarvittavat ”temput”. Mutta haluan myös oppia laulamaan tietoisesti, sillä uskon että kun saan oikean tekniikan kroppaani, se vapauttaa laulamiseni uudelle tasolle. Silloin ongelmat ja heikkoudet eivät ainoastaan väisty vaan poistuvat kokonaan. Ja silloin olen laulajana entistä vahvempi.

Konkarikurssi päättyi viime sunnuntaina. Se oli juuri sitä täsmäopetusta jota me tarvitsemme. Isolla joukolla sellainen ei ole mahdollista, joten toivomme Konkareille jatkoa. Pienryhmässä ei joudu arvailemaan ”meniköhän se oikein”, vaan palaute tulee Maestraltamme välittömästi. Ja saa ihmetellä ja kysellä ja mennä männikköön, ja oppii suunnistamaan niiden rustojen sun muiden ryteikössä.

Vimma-kuorolla on tiedossa kauppakeskuskeikka, jota varten pikaelvytimme vanhan Nöf nöf -potpurimme ja otimme sille kavereiksi Kulkuset sekä hartaammasta osastosta laulun Maa on niin kaunis. Yleisö tulee ällistymään, kun tavarahyllyjen väleistä ja kassajonoista alkaa nousta ilmoille sointuvaa stemmalaulua. Takuulla hauskaa! Ja kuoromme saa alkupääomaa uudenlaista kevätkonserttiaan varten.

Muista Vimman treenaamista joululauluista erityisesti Gaudete kiehtoo meikämimmiä edelleen. Sen rytmiikka ja arkaaisen kuuloinen sävelmä vievät ihan nirvanaan. Onko se gregoriaanista kirkkolaulua? Olisi mannaa laulaa lisääkin tällaista ”muinaismusiikkia”.

Kommentoinut Marita Jama 2. joulukuu 2013 16:46

Kiitos linkeistä, Jaana! Sattuipa sopivasti tuo Hesarin juttukin. Kuuntelin oitis YouTubesta muutaman Gaudete-variantin. Pisimmän korren veti ehdottomasti King’s Singers. Muissa häiritsi se etteivät ole vaivautuneet opettelemaan oikeaa latinan ääntämystä. Amerikan englanniksi väännetty (Steeley Span, Medieval Babies) latina on kamalaa kuultavaa, vaikka esim. Beibit laulavat muuten kuin enkelit. Täytyy kehaista, että VIMMA laulaa rutosti parempaa latinaa kuin edellä suluissa mainitut – kiitos Jaanan, joka on tarkka tässäkin asiassa.

Kommentoinut Jaana Turunen 1. joulukuu 2013 07:04

In dulci jubilo: http://youtu.be/eSLXa5UCcCs

Resonent in laudibus: http://youtu.be/TNu2dGSBsh4

Näistä on paljon eri versioita: hienot sävelmät ovat inspiroineet säveltäjiä.

Kommentoinut Jaana Turunen 1. joulukuu 2013 06:55

Lauantain Hesari vastasi Marita sinun kysymykseesi Gaudete-laulusta: http://www.hs.fi/kulttuuri/a1385713713588?jako=2602b496b822a8f12325…

Gregoriaanista se ei varsinaisesti ole, vaikka juuret sieltä tulevatkin. Keskiaikaiseksi sen voi määritellä, vaikka Euroopassa elettiin jo renessanssia ja varhaisbarokkia Piae Cantiones -kokoelman syntyaikoina. Muita ihania joulusävelmiä samalta ajalta ovat mm. In dulci jubilo ja Resonent in laudibus. Sävelmät löytyvät muuten vieläkin virsikirjoista.

Viimeisimmät postaukset