Muun muassa rakkaudesta

Käyttäjän Marita Jama lähettämä 13. helmikuu 2014 kello 22:30

Maanantaina me Mestralaulajat kokoonnuimme Teijan vetämän alkukauden jälkeen taas Jaanan johdolla. Päivän teemana oli rakkaus. Lauloimme siis pinkistä toivekirjastamme rakkaus-aiheisia kipaleita. Kaikista maailman lauluistahan valtaosa käsittelee juuri rakkautta, joten matskua riittää. Joku kirjailija, en muista kuka, on sanonut että todella tärkeitä aiheita on vain kaksi: rakkaus ja kuolema. Ja näinhän se tietysti on.

Lauluissa rakkaus on useammin onnetonta kuin onnellista – miksihän? Kuolemasta lauletaan vähemmän mutta sitäkin väkevämmin. Ajattelen vaikka Mahlerin Kindertotenlieder -sarjaa tai Musorgskin Kuoleman lauluja ja tansseja. Mutta järisyttävimmän elämyksen minulle antoi teini-iässä kuultu Schubertin Erlkönig. Minulla oli klassista musiikkia harrastava ystävä – itse elin tuolloin vielä täysillä Elvis-kautta. Ystävä lainasi minulle levyn, jolla tuo huima laulu oli. Se iski kerralla tajuun eikä sen vaikutus ole haaltunut. Laulajan esitettävänä on neljä roolia: kertoja, lapsi, isä ja kuumehoureisen lapsen henkeä luokseen houkuttava Keijukaiskuningas. Solistin ja pianistin yhteistyö täydellistää säveltäjän ja runoilijan (Goethe) kiihkeän luomuksen. Etenkin Lied-teematunneilla olleet, kuunnelkaapa tästä: http://youtu.be/5XP5RP6OEJI

Savolaisen Veikko ja minä saimme tervetulleen lisän VIMMA-konsertin treeneihimme. Ne puheosuudet siis. Riitta (Savolainen) tuli meille kuiskaajaksi ja kommentoivaksi korvaksi. Pohdimme yhdessä mitä näillä lauluista poimituilla tekstikatkelmilla tahdomme sanoa ja miten sen sanoisimme. – Ja mistä konserttimme laulut valtaosin kertovatkaan? No, rakkaudesta!

Olen taas puolella korvalla (sananmukaisesti, kun toinen on yhä lakossa) seurannut uutta Voice of Finland -kisaa. Laulajat ovat melkein järjestään teknisesti taitavia, joten huonon laulamisen takia ei ketään pudoteta jatkosta. Onkin jännä seurata, millä perusteilla valmentajat kokelaita valitsevat. Ulkomuoto ei vaikuta, koska koutsit näkevät laulajat vasta kun ovat valintansa tehneet. Ratkaisevaa on se, onko laulajalla persoonallista säteilyä. Tämän valmentajat aistivat kokelaan pelkästä äänestä ja esitystavasta. Kiinnostavia tyyppejä on tulossa kehiin tälläkin kertaa – ans kattoo löytyykö ketään niin valovoimaista kuin toissa kauden kakkonen Jesse Kaikuranta.

Lauantaina Maestra-retkue reissaa Tampereelle katsomaan Les Miserables -musikaalia. Mieli on odotusta täynnä. Ensi viikolla kerron täyttyivätkö odotukset.

Kommentoinut Jaana Turunen 14. helmikuu 2014 10:08

Eiköhän jotain bussiinkin keksitä… Muistutuksena vielä tännekin karaokeilta kuun lopussa. Käy täppäämässä osallistuminen, jos olet tulossa. Näin nähdään, paljonko meitä on ja keitä on tulossa. Virallisempaa ilmoittautumista ei minulle tarvitse tehdä.

Kommentoinut Pia Hakkarainen 14. helmikuu 2014 09:14

Eiköhän oteta bussissa Kuiskaa mulle pihapuu ylimääräiset harjoitukset mennen tullen? 🙂 Siinähän on sopivaa aikaa käyttää hyödyksi edes sanojen muistamiseen.

Viimeisimmät postaukset