Ihmeelliset siniset sävelet

Käyttäjän Marita Jama lähettämä 27. maaliskuu 2014 kello 23:03

TV:n laulukisa Tähdet, tähdet pisti viime jaksossaan tähdet laulamaan oopperaa. Nytpä rap-osuudessa räpeltänyt Laura Pyrrö loisti omalla tontillaan – ja voitti joukon uusia ystäviä oopperamusiikille. BRAVO! Kuka mahtaa loistaa kirkkaimmin ensi kerralla, kun lajina on r&b ja soul? Pikkuinen Diandra on osoittautunut aika taituriksi, joten sijoitan tässä vaiheessa pelimerkkini häneen.

Vimma-kuorolla oli ensimmäinen kokonainen läpimeno, joka myös videoitiin. Kun me keskitymme hartaina lavaliikuntaan, laulamisen hienosäädöt tuppaavat unohtuilemaan. Tuuttaamme liian kovaa tai tasapaksusti. Vaikeaa, kun pitäisi suunnata esitys yleisölle ja samalla seurata kapun merkkejä. Mutta vielä me kolmen viimeisen treenin ja ennakkokeikkojen myötä harjaannumme. – On muuten hieno ja nätti tuo Vimman konserttijuliste. Keväisten koivujen kutsu on vastustamaton!

Teematunneilla sukellamme nyt Teijan johdolla bluesin syvään virtaan. Jos minun olisi pakko valita yksi ainoa tyyli jota saisin laulaa, se olisi blues. Nuo ihmeelliset siniset sävelet lumosivat minut jo kauan sitten – aika yllättävässä paikassa: Åke Blomqvistin tanssikurssilla. Ennen muinoin teinit menivät kursseille oppimaan perustaidot lavatansseja varten. Kun salin ämyristä kajahti Blueberry Hill, olin kuin sähköiskun saanut. Mitään semmoista en ollut ennen kuullut, sillä ei Suomen Yleisradio juuri mustaa musaa soitellut. Enkä silloin tiennyt että idolini Elviskin, ja sittemmin Bob Dylan, olivat tanakasti bluesin perillisiä.

Ihmeelliset siniset sävelet ja niiden mutaääniset esittäjät ovat pysyneet mukanani läpi kaikkien musiikkivaiheitteni. Erityisen maagisia ovat vanhat fonografille ja savikiekoille tallennetut esitykset, joissa on vielä häivähdys ”alkuperäistä” – jos nyt kukaan pystyy sanomaan miltä ensimmäiset blueslaulut 1800-luvun loppukymmeninä kuulostivat. Oli miten oli, Maestran blues-teematunnit tekevät minut hirmuisen onnelliseksi ja toivon, että jatkoa seuraa. Kuten Teijalle sanoin: Nyt päästiin asiaan!

Kommentoinut Jaana Turunen 28. maaliskuu 2014 15:34

Blues on ihanaa – ja vaikeaakin kuulemma. 🙂

Viimeisimmät postaukset