Taivasviestintää

Käyttäjän Marita Jama lähettämä 1. lokakuu 2014 kello 18:15

Olen loiventanut seisomaprojektiani: Maanantaina Maestralaulajissa istun, tiistaina kuorossa seison. Kuis näin? Itse asiassa en tiedä… Kuorossa ei tee edes mieli istua, mutta Maestra-tunneilla on helppo valita paikka valmiiksi asetelluilta tuoleilta. Siitä kuitenkin olen tarkka, etten nojaudu selkänojaan vaan istun ojennuksessa kyljet pitkinä. Ryhdissä pitää pysyä!

Eikös se niin mennyt, että Gloria eli ”Kunnia Jumalalle korkeudessa” on peräisin enkelien ilosanomasta lammaspaimenille maailman ensimmäisenä jouluyönä. Tätä laulaessamme me VIMMA-kuoro ikään kuin otamme enkelien roolin Taivaan viestintuojina maan päälle. Ja ne kolme muuta lauluamme viestivät maasta taivaaseen ihmisten iloa Jeesus-lapsen syntymästä. Taivasviestintää siis, molempiin suuntiin.

Gloriaa kotona harjoitellessa keksin googlata eri kuorojen ja orkesterien esityksiä ko. biisistä ja aloin laulaa mukana alttoa. Esitysten tempoissa on hämmästyttäviä eroja. Nopeusennätys on Armenian kansallisorkesterilla… Hui! – Löysin myös kauniin Personent hodie + Gaudete -esityksen, josta avasin tänne keskustelunkin. Linkki ei ole auennut kaikille, onnistuisikohan tätä kautta: http://youtu.be/5tBvbYnRsXw4 Esittäjä on Retrover Ensemble, johtajanaan Markus Tapio.

Olen viime aikoina seilannut netissä muutenkin keskiaikaisen musiikin parissa. Rytmiä lyövät rummut, hiljaa heläjävät luutut, nasaalisti törisevät krummhornit ja muut aikakauden soittimet kiehtovat vastustamattomasti, kuten myös kirkas ja suora laulutapa.

Vivaldin Gloria edustaa barokkityyliä, niinpä opettelemme VIMMAssa barokkifraseeerausta. Sellaista keinahtelevaa; volyymin nostoja ja laskuja, sanojen rytmisiä korostuksia. Ei helppoa mutta ihanaa, kun saa oppia uutta.

Kommentoinut Jaana Turunen 2. lokakuu 2014 15:37

Kyllä näin on, suoraan jouluevankeliumista on Glorian teksti.

Viimeisimmät postaukset