Terkut Turkista

Käyttäjän Marita Jama lähettämä 10. joulukuu 2014 kello 19:23

Turkkia ei Turkissa tarvinnut, ei tosin hellekuteitakaan, sillä Kappadokiassa oli suomalaiset säät. Pari astetta plussaa ja satunnaista ripeksintää. Pääosin luonnonnähtävyyksiin suuntautuneen reissuni musiikillinen huippuelämys oli dervissien pyörivä rituaali. Munkit pyörivät tasaisen pehmeästi vastapäivään meditatiivisen musiikin kantamina. Soittimina kanun (muistuttaa meidän isoa kannelta), ud-luuttu, nay-huilu ja kaksoisrumpu jonka nimeä en tiedä. Laulajan ääni kiipesi ylös alas pienen pieniä portaita tuottaen sävelkulkuja, jollaisia meidän musiikissamme ei käytetä. Henkeä pidätellen kuuntelin tuota soljuvaa kuviointia. Intensiivistä, rauhoittavaa ja syvällekäyvää alkulaulua.

Ostinko Turkista levyjä? No arvatkaa vain… Muun muassa Istanbulin romanikorttelien bailumusaa ja klarinettikunkku Mustafa Kandiralia. Iloa ja valoa pitkään pimeään talveen! Maistipala turkkilaista bluesia tutuin sävelin: http://youtu.be/GZE1Fz9KQuA Helisevä kielisoitin on kanun.

Tiistaina oli edessä paluu arkeen ja VIMMAN harjoituksiin Musiikkikeskuksen auditoriossa. En ollut koko viikkoon uhrannut hetkeäkään kuoroasioille – mutta alitajunta oli tehnyt töitä. Gaudete on loksahtanut paikoilleen! Aloitusääni on tallentunut lihasmuistiin ja sieltä se tuli miettimättä, ponnistamatta. Ylimielisyydelle ei silti ole sijaa, sillä opittu ja osattukin voi hetkittäin mystisesti kadota. Tämän toteaa nimimerkki ”Kokemusta on”.

Olen taas kerran tehnyt löydön kotimaisten laulajien joukosta. TV:stä tuli Herd-yhtyeen ja Aili Ikosen studiokonsertti 50-luvun iskelmiä moderneina jazzsovituksina. Mikä taituri tämä nuori nainen onkaan! Niin kepeää, rytmitarkkaa ja vaivatonta scattia ettei ole tosikaan. Grande Dame Ellakin varmaan nyökyttelisi hyväksyen. Mukana oli myös 70-vuotias veteraani Vieno Kekkonen esittämässä ikivihreitään. Hyvin on ääni ja taito säilynyt, mutta hänkin kehui ”ainutlaatuista Ailia”. Tsekatkaa vaikka tästä: http://youtu.be/5P4CvglXo60 Biisi on tuttu ainakin meille Teijan jazztunneilla käyneille. Ja Ellan versio: http://youtu.be/djZCe7ou3kY

Kommentoinut Jaana Turunen 11. joulukuu 2014 13:39

Joo, tämä Aili on minunkin suosikkini. Tyylikäs laulaja!

Viimeisimmät postaukset