TRAD

Käyttäjän Marita Jama lähettämä 11. maaliskuu 2015 kello 16:30

Kun sävelmän perässä lukee ”trad”, se on kansanmusiikkia. Säveltäjää ei tiedetä – tai jos alkujaan tiedettiinkin, sävelmästä on tullut yhteistä omaisuutta. Maestran kansanlaulujakso alkoi monipuolisesti, vaikka vielä ei mentykään Suomen rajojen ulkopuolelle. Jaana oli ovelasti valinnut ensimmäiseen laulunippuumme sekä varsinaisia kansanlauluja että Kalevalan innoittamia taideluomuksia. ”Joikhaamaan” ei vielä päästy, mutta odotan jännityksellä… Oikeastihan saamelainen joikaa ihmisen, paikan tai tunnelman hetkessä improvisoiden. Lantalaiselle se on mystiikkaa.  Jotain mihin täytyy syntyä ja kasvaa, ei sitä ulkokautta opi.

Hintrikki Peltoniemi muuten oli kaustislainen pelimanni, jonka soittama surumarssi sai uuden elämän, kun Repe Helismaa teki siihen sanat Tapio Rautavaaraa varten. Itse en instrumentaalikappaleiden sanoittamisista innostu, sillä soitettavaksi tarkoitettu sävelmä soi kauneimmin sellaisenaan. Onhan näitä: Vaiennut viulu, Lakeuden kutsu, Säkkijärven polkka… Kaikki parhaimmillaan alkuperäiseen pelimannityyliin esitettyinä.

Yksi eteläpohjalaisista enoistani oli kansanpelimanni. Lauantai-iltaisin oli juhlahetki, kun naapuri tuli haitarinsa kanssa, eno otti viulunsa seinältä ja soitto alkoi. Me lapsetkin kuuntelimme tuvan penkillä hiiskumatta. Tästä juontaa oma rakkauteni pelimannimusiikkiin.

Juu, on käyty Kaustisilla, kuultu siellä ensi kerran haitarivelho Kimmo Pohjosta ja tanssittu hamboa taalalaisviulujen huimapoljentoisella säestyksellä. Se oli menoa se!

”Kuorokahvit” = maanmainio idea. Puoli tuntia ennen VIMMAN harjoituksia voimme nyt kokoontua Steinerkoulun kahvioon nauttimaan pöydän antimista ja toistemme seurasta. Kuulumiset tulee vaihdetuksi eikä niihin enää kulu aikaa treenien alusta, kuten tähän asti.

Pihapuu kahlattiin taas läpi. Koko porukan lavaolemuksessa on vielä työsarkaa: Pois siviililontustelu – uljaasti esiin vain, pystypäin. Olemmehan VIMMA-kuoro eikä keitä tahansa!

Vielä sananen Suomen tämän vuoden euroviisuedustajasta: Tulee olemaan erittäin kiinnostavaa nähdä, miten Pertti Kurikan nimipäivät otetaan vastaan viisuareenalla ja eri maiden äänestyksissä.

Kommentoinut Jaana Turunen 13. maaliskuu 2015 09:30

Joikaaminen on todella ihan oma maailmansa. YLE Elävä arkistosta löytyy mainioita videoita aiheeseen liittyen. Kannattaa tutustua!

Kuorokahvit todella on mainio idea! Harmittaa vaan, kun en itse oikein ehdi osallistumaan. Suunnittelen muuten ensi syksyyn sitä nuotinlukua kuorokoulu-työnimellä. Se on ollut poissa ohjelmasta muutaman vuoden, mutta kysyntää on ollut.

Vaikka Pihapuusta löytyi paljon parannettavaa, moni asia sujuu jo nyt oikein hyvin. Jännittävää nähdä, mihin asti päädymme huhtikuussa…

Euroviisuista tulee todellakin jännää seurattavaa PKN:n myötä. Tsemppiä herroille esitykseen!

Viimeisimmät postaukset