Kenen laulu?

Käyttäjän Marita Jama lähettämä 21. tammikuu 2016 kello 17:00

Sain ensimmäisen levysoittimeni 13-vuotiaana, säästettyäni vanhemmilta saamistani leffa- ynnä muista rahoista osan sen hinnasta. Äiti ja isä heltyivät nähdessään, kuinka olin valmis uhraamaan leffakäynnit ja muut pienet mielitekoni levysoittimen eteen. Lenco-merkkisen laitteen mukana tuli neljä kaupan valitsemaa EP-levyä, joista muistan vain yhden: Pat Boone Sings Irving Berlin.

Boonen siloisesta laulutyylistä en tykännyt mutta lauluista kyllä. Panin merkille säveltäjänimen. Tästä eteenpäin aloinkin kiinnittää huomiota laulujen tekijöihin esittäjien lisäksi. Opin että teini-iän idolini Elviksen levyissä usein näkyivät tekijäparit Doc Pomus & Mort Shuman tai Jerry Leiber & Mike Stoller. Ja että Bobby Darinin laulaman Nature Boyn on tehnyt Eden Ahbez. Yleisesti kevyen musiikin kappaleista kuitenkin puhutaan esittäjien, ei tekijöiden mukaan. Laulu on ”Sinatran”, vaikkei Frankie-Boy ole sitä enempää säveltänyt kuin sanoittanutkaan.

Vähän sieppaa lauluntekijöiden puolesta. Toisaalta tämä on turhaa höpinää, sillä esittäjäthän ne biisit tunnetuksi tekevät. Tekijänimet jäävät taka-alalle, koska radiossakaan ei niitä enää juuri kerrota. Ylen Muistojen bulevardi lienee liki ainoa äänilevykonsertti, jossa tekijät jämptisti mainitaan. Minusta olisi asiallista nostaa myös sävel- ja sananikkarit esiin, sillä ilman heitähän ei artisteilla olisi esitettävää. Paitsi tietysti niillä, jotka tekevät biisinsä itse. Sinänsä ilahduttavaa, että niin moni artisti nykyään vähintäänkin osallistuu esittämiensä laulujen luomiseen. Kunnioitukseni nuorille lahjakkuuksille!

Asiasta viidenteen eli VIMMAN sunnuntaihin. Meillä on kaksi gospel-esiintymistä, Riistavedellä ja Vehmersalmella. Jännittää, sillä kertausharjoitukset jäivät aika vähiin. Omat ennestään hauraat kohtani ovat hauraita edelleen, huolena osunko tietyissä aloituksissa oikeaan ääneen. Helmikuussa on vielä yksi gospelkeikka, sitten päästään täyttä höyryä uuden kuoro-ohjelman kimppuun. Haastetta on niin sanoakseni riittävästi. Ihanat kamppailut edessä!

Kommentoinut Jaana Turunen 25. tammikuu 2016 13:45

Tästä samasta aiheesta on kohistu elokuvamaailmassa: elokuvat nimetään ohjaajan mukaan ja käsikirjoittajaa hädin tuskin mainitaan. Kunnia tekijöille, niin luojille kuin esittäjillekin!

Kommentoinut Marita Jama 22. tammikuu 2016 14:34

Vielä lauluryhmän nimestä: Eihän se SÄVÄYSkään käy kun siinä on ääkkösiä. Tässä vielä kaksi tarjokasta: HURMA tai AVARA. Edellinen viittaisi tuntemaamme laulamisen hurmaan ja myös pyrkimykseen hurmata kuulijamme. Toinen taas viestii sitä että ryhmä on kaikille mukaan mieliville avoin ja että sen ohjelmisto on tyylikirjoltaan avara. Oisko näistä…?

Viimeisimmät postaukset