Rytmitajua?

Käyttäjän Marita Jama lähettämä 25. helmikuu 2016 kello 16:28

Laulaessa tunnen musiikin rytmin ja pulssin kehossani. Osaan myös mielestäni kuulla ja hahmottaa rytmikuvioita ja toistaa niitä mallin mukaan. Vaan auta armias, kun pitäisi tehdä sama asia nuottikuvaa seuraten… Olen ilmeisesti kuulotyyppi, hahmotan asioita paremmin korvan kuin silmän kautta. Yritän myös selittää itselleni, että tottumattomuuteni nuotinlukuun hidastaa rytmien sujuvaa lukemista nuottien kestoja ja taukoja laskemalla. Anyway, Beat Street -harjoitus löi minut kanveesiin ja toi esiin tosiasian: Et sinä Marita tässä niin hyvä olekaan.

Maanantaina Maestratunnilla laulettiin minulle muistorikasta Leinon – Kuulan Aamulaulua. Olen blogissani 6.10.2010 jo kertonutkin, kuinka penskana pokkasin tällä laululla hopealusikan Hämeenlinnan kansakoulujen henkisissä kilpailuissa. Menin vain ja kajautin korvakuulolta oppimani laulun ilman mitään tietoa että se on ”klassista”. Olen aina ollut peloton pää edellä uusiin tilanteisiin sukeltaja – ja tällä kertaa se myös tuotti tulosta. Toinen sija laulukilpailussa on saavutus, josta vieläkin iloitsen.

Kuoroharjoituksissa todentuu se, kuinka hirveästi aikaa menee uuden ohjelmiston sisäänajoon, kun iso osa meistä ei hallitse nuotinlukua. Valtavasti kertauksia ja tankkaamista, mutta eteenpäin ei päästä ennen kuin alamme olla kartalla stemmoistamme. Onneksi näiden ”unikuva”-laulujenkin stemmamallit ovat jo Jaanan toimesta tulossa nettiin. Ilman niitä ei valmista tulisi – ainakaan kerran viikossa harjoittelemalla.

Vielä selvennys Opi lukemaan nuotteja -projektiini. En siis ole kertalaakista lukenut 41 sivua, vaan jatkanut siitä mihin taannoin aloitettuani jämähdin. Ja tällä viikolla en taas ole kirjaa aukaissutkaan. Saa nähdä kuinka tämä tästä etenee.

Kommentoinut Jaana Turunen 26. helmikuu 2016 07:49

Auttaako yhtään, jos kerron, ettei Beat Streetin ongelma ole nuoteissa, vaan tauoissa? Tsemppiä sekä nuotinlukuun että kuorostemmoihin meille kaikille! Hiljaa hyvää tulee.

Viimeisimmät postaukset