Havaintoja

Käyttäjän Marita Jama lähettämä 3. maaliskuu 2016 kello 20:15

Kotona lauluharjoitusta tehdessä kokeilin laulaa linkkuveitsiasennossa pää alaspäin ja tein havainnon: korkeat äänet tulivat jotenkin vapaammin. Äänielimet kai rentoutuivat siinä. Vaikutus säilyi hetken pystyasennossakin. Pitäisi saada sama efekti aikaan ilman taivutteluja.

Kun tein rytmiharjoitusta nuottikoulua varten, keksin nakuttaa tahtia kynällä pöytään samalla lukien nuottikirjoitusta ti-taa-tavuilla. Jotenkin selvensi asiaa mutta vaati kovasti keskittymistä, ettei joko nakutus tai ti-taat olisi lähteneet harhateille. Sitä paitsi en voi tietää menikö tehtävä oikein. Mutta yrittäminenkin tuo hyvän mielen.

Nuottikoulussa alettiin tutustua mollin  mysteereihin. Olen ihmetellyt miten voi erottaa toisistaan molli- ja duurisävellajit, kun kummassakin on samat etumerkit. Nyt sain ”ilokseni” kuulla että ei mitenkään – sen vain  oppii näkemään nuottikuvasta. Duuribiisit tuppaavat usein päättymään C:hen ja mollibiisit A:han. Jos nyt tämän oikein ymmärsin.

Nuottikoulu ja kuoroharkat peräkkäin ovat melkoista aivoakrobatiaa, kun uusien laulujen opetteluvaihe on meneillään. Hyvää se vain tekee, aivot tykkää kun niitä vaivataan. Mutta kotiin tultua olo on kuin kovan treenin jälkeen ainakin. Onneksi meillä on lenkkisauna tiistaisin.

Viimeisin ehdotus lauluryhmän nimeksi syntyi spontaanisti: TUSINALAULAJAT, kun meitä oli paikalla kaksitoista.  Mutta halutaanko me olla tusinalaulajia? En minä ainakaan! En edes huumorin varjolla. Tuo nimi on sitä suomalaiskansallista itsensä vähättelyä, josta meidän pitää pyrkiä eroon. Teijan sanoin: Jos et usko itseesi, ei sinuun usko kukaan muukaan.

Vielä havainto Uuden Musiikin Kilpailusta. Suomi sai taas uuden euroviisun – ja etenkin viisun esittäjän. En seurannut karsintoja, mutta finaalissa laulajat olivat selvästi pääasia ja viisut jäivät sivurooliin. Tämä on nurinkurista, kun kyseessä pitäisi olla SONG Contest. Sitä se ei ole ollut enää vuosikymmeniin. Euroviisut ovat viihdeshow, jossa paras (?) akti voittaa. Meidän edustajamme Sandhja on ihan o.k., raikas tervepäinen nuori nainen. Mutta jäikö mitään mieleen itse laulusta?

Kommentoinut Pertti Antero Sormunen 12. maaliskuu 2016 17:08

Ei nimi miestä pahenna, ellei mies nimeä. Tähän mielestäni rinnastuu TUSINALAULAJAT mitä parhaimmalla tavalla. On kuulijoille iloinen yllätys, kun saavat kuullakseen huippulaatuista laulua amatööritasolta. En missään nimessä tunne itseäni ammattilaiseksi niiden rinnalla, jotka sitä työkseen tekevät. Olisi pitänyt aloittaa harjoittelu ja itsensä kehittäminen ja reilu puoli vuosisataa sitten.

Miulle TUSINALAULAJAT tuo heti hyvän mielen ja hymyn ajatuksiin. Tästähän ovat molemmat Laulumaestratkin monasti meille maininneet, hymy ja ilo kun kuuluu äänestä. Milla itsetunto riittää laulaa tämänkin nimen alla.

Etteivät ehdokkaat nimeksi vähenisi, voisi jokainen ehdottaa omaa laulunumeroaan nimeksi, mulla se olisi KASILAULAJAT. Muita yli kympin nimikandidaatteja voisivat olla: JÄTKÄ, AKKA, KURKO, ÄSSÄ, LILLA tai TUURA(-LAULAJAT). Vielä samalta alalta olisi VENTTI. Muita numeroihin liittyviä voisivat olla TIU tai KROSSI (joka on hieman suurehko määrä tälle porukalle). Jos vielä otetaan kieletkin mukaan, sieltä löytyisi reilu tusina eli THIRTEEN.

  1. Tarantellakin alkaa tuntua hieman siedettävältä, jopa Roopertiinon kielellä??? Näinhän usein käy kun tarpeeksi makustellaan inhokkia, ainakin mulla.

Hymyillään kun tavataan.

Kommentoinut Jaana Turunen 7. maaliskuu 2016 16:07

Linkkuveitsiasento vaikuttaa hengitykseen ja sinun kohdallasi ilmeisesti hyvällä menestyksellä. Täytyy vähän analysoida, mitä siinä oikein voisi tapahtua.

Pieni tarkennus: C-duuri ja a-molli ovat vain yhdet monien joukossa. D-mollikappale päättyy useimmiten d:hen. Lisää vinkkejä duurin ja mollin erottamiseen tulee, kun tutustumme harmoniseen molliin luonnollisen mollin ohella…

Viimeisimmät postaukset