Valoa näkyvissä

Käyttäjän Marita Jama lähettämä 14. huhtikuu 2016 kello 21:01

Viime lauantaina näin Tuomiokirkossa Kivi kiveltä -näytelmän, joka elävöitti 200-vuotiaan jyhkeän kivikirkkomme historiaa. Esitys oli onnistunut kooste faktaa, huumoria ja vakavuutta sekä hienoja musiikkinumeroita. Viimemainituista vastasi kanttori Anna Pöyhönen, joka näytelmän eri vaiheissa soitti harmonia, flyygeliä ja kirkon kuoriurkuja – ja ennen kaikkea lauloi kuin enkeli. Ihana ääni!

VIMMAn Unikuvissa alkaa jo olla valoa näkyvissä: Vaikeimpienkin laulujen stemmat ovat Jaanan sinnikkään harjoituttamisen myötä selkenemässä. Huomasin tämän, kun käytiin läpi Rautavaaran Lähtöä – enää se ei olekaan täyttä kaaosta. Korealainen kaanonkin alkaa hahmottua kokonaisuutena, kun osat loksahtavat kohdilleen. Harjoitteleminen tuntuu heti mukavammalta, kun on jyvällä siitä mitä ollaan tekemässä ja mitä kohti pyrkimässä. Alkuvaiheessa tässä silti vielä ollaan, mutta raskain sokkohapuilu on takanapäin.

VINHAkin (siis isoilla kirjaimilla tämäkin!!) harjoittelee esiintymistään Kevätlaulajaisten ”lämppärinä”. Viisi laulua on työn alla ja ahkerasti niitä viilaamme Teijan johdolla. Teija innostaa, yllyttää ja vaatii meitä laulamaan tarkasti ja jämptisti, kuten pitääkin. Tasapainoinen  yhteissointi on tavoitteemme – ilman sitä emme ole lauluryhmä vaan sattumoisin yhdessä laulava porukka. Ja siinä on VINHA ero!

Amerikan populaarimusiikin kertauskurssillani olen edennyt bluegrassiin. Rytmikkäästi helisevät banjot, pelimanniviulut ja venyvällä nasaaliäänellä lauletut simppelit melodiat muodostavat hyväntuulisen kokonaisuuden. Jos joku on sattunut näkemään Coen-veljesten mainion leffan Voi veljet missä lienet,  tietää millaisesta musasta on kyse. Ostin aikanaan ekan bluegrass-levyni Hämeenlinnassa Vexi Salmen ja Irwinin putiikista, ja nyt on tuokin rahiseva Lester Flatt & Earl Scruggs -EP päässyt kuunteluun vanhasta kaljakorista, jossa 45-kiekkojani säilytän.

Kirja on jo melkein lopussa, jäljellä enää Nashvillen uusi soundi ja rockabilly. Mutta ei hätää, seuraava kirja on jo jonossa: Kaupungin syke, joka kertoo rock’n’rollin varhaisvaiheista.

Viimeisimmät postaukset