Laulun voimalla

Laulun voimalla on taas menty viikko eteenpäin. Ja tämmoistä on tapahtunut:

Suosikkini Saija Saarnisto voitti Voice of Finland-kisan! Levollisesti esiintyvä, kaunisääninen nainen räjäytti potin jo kisan aloituksessa sielukkaalla Eva Cassidy-versiollaan laulusta Autumn Leaves. Jatkossa seurasin hänen etenemistään sydän syrjällään, koska Saija ei ole valtavirtayleisön suosikkityyppiä. Mutta voitto tuli ja siitä iloitsen! Toivottavasti levy-yhtiö älyää antaa Saijan pitää tyylinsä eikä pyri muokkaamaan häntä kaupallisempaan suuntaan.

VIMMA teki tällä viikolla treeneissään ilmeharjoituksia. Jaana komensi meidät rinkiin ja tehtävänä oli tuottaa erilaisia kasvojen ilmeitä. Kaikkia niitä tarvitsemme tulevassa esityksessämme. Pokerinaama ei käy, kun laulut kertovat rakkauden roihusta. Miten saa ilmeet esiin? Yksinkertaisesti eläytymällä kunkin laulun tunnelmaan ja sisältöön. Silloin kasvot kertovat luonnostaan samaa tarinaa. Eikä ulkoista ilmaisua tarvitse tekemällä tehdä.

VINHAN tämän hetken vaativin kappale on Veden alla. Kun sen tekstin purkaa ulos nuoteista, se onkin proosaruno jota eivät rytmitä riimit eikä runomitta. Silti se täytyy rytmittää sävelmään, joka kulkee nopeasti hypähdellen kuin puro. Sanat ja sävelet yhdessä synnyttävät laulun pulssin ja draivin. Minusta tämä on enemmän jazzia kuin poppia ja siksikin haastava ryhmänä esitettäväksi. Mutta VINHA on ottanut haasteen vastaan.

Keskiviikkotreenien jälkeen suuntasimme King’s Crowniin kuulemaan kahta musiikinopiskelijoiden jazzbändiä. Savonia Jazz Workshop esiintyi solistinaan Taavi Kiiskinen ja konservatoriolaisten Nico’s Dream solistinaan Niko Kuusela. Molemmat vokalistit olivat hyviä eikä bändeissäkään moittimista. On ilmiselvää, että Suomessa ei ole piilossa ainoastaan hienoja pop- ja rocklaulajia joita putkahtelee esiin Voicen tapaisissa laulukisoissa, vaan myös kovan tason jazzlaulajia. Heille pitäisi olla oma ponnahduslautakisansa julkisuuteen pääsemiseksi. Mutta kukapa sellaista järjestäisi, koska jazz ei ole rahaa tuottava suuren yleisön laji… Ei ainakaan näillä nurkilla.

Tämän kirjoitti jamatar 20.4.2017

 

Viimeisimmät postaukset