Beltaten kesään

Hiirenkorvat tulivat! Ja tulee se kesäkin kohta…

Maestran kevään loppuhuipennus minulle oli kurssi jonka teemana oli belttaus, tuo vahvan ja kantavan lauluäänen tekniikka, jota mm. musikaali- ja gospel-laulajat käyttävät. Termi ilmaantui blogiini loppuvuodesta 2010, ja edellinen belting-kurssini oli toissa keväänä. – Ei, en ole muistihirviö vaan tarkistin tiedot vanhoista postauksistani! 🙂

Jaanan vetämä 4×90 min. kurssi oli loistava, ja me kolme osallistujaa saimme hyvää opetusta yhdessä ja yksin. Itse tekemällä saa parhaan tatsin asiaan, mutta havainnollisia selityksiäkin tarvitaan – ja välitöntä palautetta suorituksista. Kurssitovereita kuunnellessa oppii myös paljon. Oli innostavaa seurata toistemme työskentelyä omavalintaisten laulujen parissa.

Omat työkappaleeni olivat Bob Dylanin eeppinen vyörytys A Hard Rain’s A’Gonna Fall ja vanha negro spirituaali Joshua Fight the Battle of Jericho. Heittäydyin niihin ilolla ja palolla ja väläyksinä tavoitin jotain belttauksen olemuksesta. Varo vain King’s Crown – nyt tekee mieli laulaa Maestra on Stage’ssa Dylania!

Palaan vielä Oi niitä aikoja -laulun alkuperään. Sen säveltäjä on Boris Fomin ja sanoittaja Konstantin Podrevski. Laulun venäjänkielinen nimi kääntyisi suomeksi muotoon Pitkä tie. Siinä, kuten meille tutussa versiossakin, muistellaan haikeana menneitä: troikka-ajeluja kuutamoöinä aisakellojen helistessä… Laulun ”brittiläistäjä” Gene Raskin (venäläistaustainen hänkin) pystyi omimaan sen itselleen, koska Neuvostoliitto ei kuulunut kansainväliseen tekijänoikeussopimukseen. – Juuri nyt muuten huomasin, että Kultaisessa laulukirjassa laulun tekijätiedot ovatkin oikein ja Raskin merkitty vain sovittajaksi. Hyvä!

Viime viikolla 17.5. sammui yksi aikamme hienoimpia rock-ääniä, kun Soundgarden-yhtyeen laulaja ja nokkamies Chris Cornell päätti päivänsä oman käden kautta. Keikan jälkeen, hotellihuoneessa, yksin. Mutta tallenteet jäivät. Hiljentykäämme kuuntelemaan Chrisin muistoksi hänen lauluaan Sweet Euphoria:

Näiden surumielisten sävelten myötä jamatar-blogi jää kesätauolle. Toivotan kaikille paljon aurinkoisia päiviä ja mukavia musiikkitapahtumia. Ja lauletaan myös, ettei röörit ruostu!

Tämän kirjoitti jamatar 24.5.2017

 

Viimeisimmät postaukset

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös