Beltaten kesään

Hiirenkorvat tulivat! Ja tulee se kesäkin kohta…

Maestran kevään loppuhuipennus minulle oli kurssi jonka teemana oli belttaus, tuo vahvan ja kantavan lauluäänen tekniikka, jota mm. musikaali- ja gospel-laulajat käyttävät. Termi ilmaantui blogiini loppuvuodesta 2010, ja edellinen belting-kurssini oli toissa keväänä. – Ei, en ole muistihirviö vaan tarkistin tiedot vanhoista postauksistani! 🙂

Jaanan vetämä 4×90 min. kurssi oli loistava, ja me kolme osallistujaa saimme hyvää opetusta yhdessä ja yksin. Itse tekemällä saa parhaan tatsin asiaan, mutta havainnollisia selityksiäkin tarvitaan – ja välitöntä palautetta suorituksista. Kurssitovereita kuunnellessa oppii myös paljon. Oli innostavaa seurata toistemme työskentelyä omavalintaisten laulujen parissa.

Omat työkappaleeni olivat Bob Dylanin eeppinen vyörytys A Hard Rain’s A’Gonna Fall ja vanha negro spirituaali Joshua Fight the Battle of Jericho. Heittäydyin niihin ilolla ja palolla ja väläyksinä tavoitin jotain belttauksen olemuksesta. Varo vain King’s Crown – nyt tekee mieli laulaa Maestra on Stage’ssa Dylania!

Palaan vielä Oi niitä aikoja -laulun alkuperään. Sen säveltäjä on Boris Fomin ja sanoittaja Konstantin Podrevski. Laulun venäjänkielinen nimi kääntyisi suomeksi muotoon Pitkä tie. Siinä, kuten meille tutussa versiossakin, muistellaan haikeana menneitä: troikka-ajeluja kuutamoöinä aisakellojen helistessä… Laulun ”brittiläistäjä” Gene Raskin (venäläistaustainen hänkin) pystyi omimaan sen itselleen, koska Neuvostoliitto ei kuulunut kansainväliseen tekijänoikeussopimukseen. – Juuri nyt muuten huomasin, että Kultaisessa laulukirjassa laulun tekijätiedot ovatkin oikein ja Raskin merkitty vain sovittajaksi. Hyvä!

Viime viikolla 17.5. sammui yksi aikamme hienoimpia rock-ääniä, kun Soundgarden-yhtyeen laulaja ja nokkamies Chris Cornell päätti päivänsä oman käden kautta. Keikan jälkeen, hotellihuoneessa, yksin. Mutta tallenteet jäivät. Hiljentykäämme kuuntelemaan Chrisin muistoksi hänen lauluaan Sweet Euphoria:

Näiden surumielisten sävelten myötä jamatar-blogi jää kesätauolle. Toivotan kaikille paljon aurinkoisia päiviä ja mukavia musiikkitapahtumia. Ja lauletaan myös, ettei röörit ruostu!

Tämän kirjoitti jamatar 24.5.2017

 

Viimeisimmät postaukset