Rakkautta ja beatlemaniaa

Viihdekuoro Sawo Ensemble valmisti muutaman teatterimaisen esityksen jälkeen perinteisen konsertin, jossa ”vain” laulettiin. Kaupungintalon sali oli torstaina 3.5. tupaten täynnä innokasta yleisöä. Tiina Taskinen-Viinikaisen johtamassa kuorossa miehiä oli (tässä esityksessä) 11 ja naisia laskin olevan noin 20. Heillä äänet ovat paremmin balanssissa kuin meillä VIMMASSA, jossa naisten ylivalta on liian suuri. Korjausta tähän ei ole helppo saada, koska lähiseudun miehet on jo tarkkaan plokattu paikallisiin kuoroihin…

Sawo Ensemblen vahvuuksia ovat tasapainoisen kokoonpanon lisäksi esiintymistaito ja rytmitaju. Jokaisen kuorolaisen kasvot ja koko olemus elivät joka laulun mukana ja rytmikkäät painonvaihdot sujuivat kaikilta luontevasti ja yhtäaikaisesti. Sen kyllä erottaa, milloin joku liikkuu kun on käsketty, milloin taas liike syntyy vapaasti musiikin antamasta impulssista. Tämä kuoro liikehti ja lauloi kuin soitin, yhtenäisesti. – Iso kuoro kuten VIMMA on vaikeammin hallittava, sen saaminen olemukseltaan yhtenäiseksi teettää paljon töitä. Olemmeko valmiit sellaiseen äksiisiin?

Sawo Ensemblellä oli erillinen säestäjä flyygelin ääressä, jolloin johtaja sai keskittyä täysillä kuoron johtamiseen. Tästä heitänkin ehdotuksen Jaanalle: Meille myös erikseen säestäjä, milloin sellaista tarvitaan! Kun johtaja johtaa selkeästi edestä, johtajan seuraaminen paranee merkittävästi. Pianon äärestä johtamisesta konserteissa olisi jo aika luopua, jos VIMMA mielii kuorona edistyä. Ja mehän mielimme?!

Rakkautta ja Beatlemaniaa -ohjelma koostui suomeksi lauletuista pop-biiseistä ja tietenkin Beatles-klassikoista englanniksi. Sovitukset olivat käsittääkseni vaativampia kuin meillä. Stemmat kulkivat usein eri rytmeissä ja eri sanoin, mikä edellyttää erityistä tarkkuutta ajoituksissa. Laulut ja yhteissointi olivat sulavaa kuultavaa. Ja ylimääräisenä nämä hurjat vetäisivät Queenin Bohemian Rhapsodyn! Että silleen…

Vielä kiitos kuoroasujen oransseista väriläiskistä – naisilla huivit tai päärusetit, miehillä tyylikkäät kapeat solmiot. Kokonaiskuva oli hauska ja leikkisä. Me VIMMASSA olemme mustissamme, erivärisistä huiveista huolimatta, aika juhlavia tämän rinnalla. Tätä täytyy pohtia kun tulee eteen ohjelma, jossa voisimme vähän reippaammin repäistä.

Tämän kirjoitti jamatar 4.5.2018

 

Viimeisimmät postaukset