Täyteen vauhtiin

Maestralaulajat aloitti maanantaina virkeästi tutussa Steinerkoulun musaluokassa tutulla porukalla. Kirjasta löytyy mukavan monipuolista laulettavaa. Tyylilajeihin ja ilmaisuun ei perehdytä pitkällisesti, mutta taitava vetäjämme Teija saa lyhyessäkin ajassa oleelliset asiat esiin. Tästä minä pidän!

VIMMAN uudet spiritualit tuntuvat hyviltä laulaa. Sävelmät ovat yksinkertaisia ja harmoniat luonnollisia, sellaisia jotka tarttuvat nätisti korvaan. Jaana toteuttaa lupauksensa, jonka mukaan teemme vaativan Luonnossa -projektin jälkeen helpompaa. Silti näissäkin riittää töitä mm. rytmien, saundin ja ilmaisun osalta.

Kokeilimme vaihtaa hallitilassa avarampaan kohtaan lähemmäs sisäänkäyntiä. Se on parempi kuin aiempi sumppu näyttämön edessä, mutta talven tullen voi käydä viileäksi. Nyt häiritsi päälle jäänyt keskusradio (?), josta kuului juuri ja juuri erottuen musiikkia. Ei löydetty namikkaa josta sen olisi saanut vaiennetuksi.

Kävin tsekkaamassa Kuopion teatterin uuden musikaalin Äidinmaa. Hyvin laulettu, mutta tarinaa juostiin ekalla puoliajalla liian kiireisesti läpi. Katsoja sai pinnistellä selvittääkseen kuka kukin on ja mitä keidenkin välillä tapahtuu. Loppupuolella rauhoittui. Yhtään potentiaalista hittibiisiä ei jäänyt mieleen. Mutta paras laulaja, nuoret lahjakkuudetkin mukaan lukien, on Grönbergin Ritva. Hänen ääntään ja tulkintaansa pysähtyy aina toden teolla kuuntelemaan.

Kävin myös vaklaamassa jyväskyläläisen Lux Auribus -kuoron gospel-keikan tänään Tuomiokirkossa. 12 hengen kuoro on ammattitasoa ja heidän käyttämänsä sovitukset taiteellisia. Yllätyin, kun mukana oli lauluja jazzin herttua Duke Ellingtonilta. En tiennyt hänen tästä puolestaan mitään. Jengi lauloi ulkoa vaihtelevasti, vain yksi ei käyttänyt kansiota ollenkaan. Lavaliikunta oli hillityn vapaata, mutta niin se vain on että kansiot kahlitsevat. Nuotit kourassa jammailu ei käy yhtä luontevasti kuin vapain käsin ja kehoin.

Yhdessä asiassa me voitamme Lux Auribuksen: Meillä on enemmän massaa millä tehdä näyttävää gospel-koreografiaa. Jos olisi mahdollista, voitaisiin harjoitella niin että aito musta kuoro näyttäisi mallia videolta ja me ensin apinoitaisiin, kunnes saataisiin yhteinen syke sisäämme. Oh yes, Lord! Varmana syntyisi spontaania liikettä meidänkin riveissä.

Tämän kirjoitti jamatar 16.9.2018

 

Viimeisimmät postaukset