Harras pyyntö

Vanha tuttumme Riku eli Kallaveden kirkon kanttori Richard Nicholls piti tekniikkatunnin ja VIMMA-treenit Jaanan sijasta. Tekniikassa hiottiin omassa stemmassa pysymistä kolmeksi ryhmäksi jakautuneina. Materiaalina meille ennalta tuntematon spirituaali. Kuorolaulajillehan vahva ja varma stemmalaulu on ydintaito, jota ei koskaan voi treenata liikaa.

VIMMA-harkoissa työstettiin uusia spirituaalejamme, kutakin stemmaa vuorollaan rauhassa läpikäyden, niin monta kertaa kuin oli tarpeen, vaikeita kohtia vielä erikseen viilaten. Tämä oli luksusta! Lauloimme myös paljon ilman pianoa ja hyvin meni. Kuulimme selvemmin mitä lauloimme, ja kapumme kuuli myös, kun hänen ei tarvinnut hajottaa huomiotaan säestämiseen. Lauluja ei vedetty alusta loppuun, vaan keskityttiin alkuosiin. Siitä on hyvä jatkaa, kun alkuihin on saatu tukeva ote. Uskon, että näin pala palalta huolellisesti opetellen opimme tehokkaammin kuin yrittämällä haukata kokonaisuuksia liian nopeasti.

Edellä kerrotusta juontuukin harras pyyntö maestrallemme Jaanalle: Hidasta etenemisvauhtia meidän kanssamme! Kiireen tuntu poistuisi, huolen rypyt siliäisivät otsalta, ja opeteltava aines painuisi levollisesti mieleen. Enkä ole yksin pyyntöni kanssa. Tästä puhuttiin porukalla treenien jälkeen. Toivomme lisää stemmojen toistoja pätkittäin – ei ole niin hoppu päästä laulamaan laulua kokonaan. Harjoitusten tunnelmalle on tärkeää, ettei tarvitsisi kovasti stressata. Aluksi tämä hitailu vie aikaa, mutta se korvautuu jatkossa varmana ja vapautuneena osaamisena.

Kun Maestra-tuntien tarjonta väheni, otin ja menin kansalaisopiston karaokeryhmään. Minuahan ei kyseinen taidelaji ole koskaan järin kiehtonut, mutta nyt otan selvää sen olemuksesta. Onneksi biisilistoilta löytyy popin ja triviaali-iskelmien seasta minullekin mieleistä laulettavaa. Ope Heidi tosin heittää meitä myös mukavuusalueittemme ulkopuolelle, mikä on hyvä. Ensi kerraksi saimme tehtävän valita kukin itsellemme biisin 80-luvulta. Hmmm? Minun osaltani juuri sitä aikaa, kun en perhekiireiltäni paljon uutuusmusaa kuunnellut. Katsotaan mitä löytyy.

Tämän kirjoitti jamatar 27.9.2018

 

Viimeisimmät postaukset