Laulua teatterissa

Kuopion kaupunginteatterissa esitetään tosipohjaista näytelmää nimeltä Suurenmoista! Florence Foster Jenkinsistä, rikkaasta naisesta joka rakasti laulamista mutta ei osannut laulaa. Näyttelijältä rooli edellyttää taitoa laulaa ”oikein väärin”. Parodian puolelle ei saa luiskahtaa, sillä tarkoitus ei ole pilkata vilpitöntä Florencea, joka konsertoi nuotin vierestä täysin sydämin. Virpi Rautsiala teki roolin suurenmoisesti ja tuhosi loppuhuipennuksena Mozartin Yön kuningattaren aarian loisteliaasti.

Näyttelijöiden Cantores Actores -kuoron joulukonsertti teatterin Minna-näyttämöllä sisälsi kimpun tuttuja joululauluja hartaista kepeisiin. Vakavahenkisen alun jälkeen tonttulakit pistettiin päähän ja esitys sai lisää leikkisiä sävyjä. Räppäävä joulupukki oli hullunhauska yllätys, ja enpä olisi ikinä osannut odottaa kuulevani Silent Night -laulua gospelsovituksena. Se toimi aivan mahtavasti! Näyttelijät osaavat laulaa, mutta heidän laulamisensa painottuu aina enemmän tulkintaan ja tekstin esiin tuomiseen. Niinpä kuoro oli täyden puhdassointisuuden sijasta ryhmä taitavia yksilöitä, jotka tarjosivat meille katsojille nautittavan ja paikoin riemukkaan shown. Toivottavasti saamme teatterilaisilta joulukonsertin ensi vuonnakin ja siitä eteenpäin.

Tiistain kuorotekniikassa oli jodlausharjoitusten vuoro. Jaana näytti miten sen voi tehdä oikeasti tai feikaten. Minulta se syntyy tahattomasti, kun äänessä on tarpeeksi volyymia. Treenaamalla nuo kiksaukset eli äkilliset äänirekisterin vaihdokset voinee oppia hallitsemaan kuten esim. kantrilaulajat ja tässä lajissa suvereeni M.A. Numminen. Jodlaus olisi makea tehokino – ja yllättävän monipuolinenkin, kun ajattelee miten värikkäästi laulajat sitä käyttävät.

Joululaulutreenin jälkeen VIMMA sai uuden spirituaalin Down in the Valley to Pray, joka on tuttu Coen-veljesten hulvattomasta vankikarkurileffasta Voi veljet, missä lienet. Elokuvassa harras laulu yhdistyy kutkuttavan koomisiin juonenkäänteisiin. Me esitämme sen tietenkin totisella naamalla – joskaan pieni pilkkeen poikanen silmäkulmassa ei liene pahasta. Esitys joka elää ei ole koskaan kuolemanvakava!

Tämän kirjoitti jamatar 18.11.2018

 

Viimeisimmät postaukset