Rytmi ja tahti

VIMMAN korona-ajan kuoroharjoitukset turvavälein ovat tosi haastavia, koska emme kuule toisiamme kunnolla. Tahdissa pysyy kun seuraa johtajaa – mutta entäs rytmi? Dum-dumeissa on tärkeää, että stemmat kulkevat oikea-aikaisesti suhteessa toisiinsa. Monrepos’issa naisten dum dumit tulevat miesten puolta hitaampien väleihin, tyyliin yks – KAKS-KOL, jossa ”yks” on miehet. Muisto-laulussa taas naiset iskevät synkoopilla dum-sarjansa miesten tasaisen tikkauksen väleihin. Tai näin minä sen miellän. Musiikkiopillisesti selitykseni lienee päin honkia, mutta… Tärkeintä kai on että asian jotenkin ymmärtää.

Mutta siis. Johtaja määrää tahdin, kun taas laulajien tulisi luoda ja säilyttää rytmi, laulun hengitys. En tiedä miten Jaana kuulee meitä Jynkän hehtaarihallissa. Omalta alton paikaltani kuulen miehiä vähän, sopraanoja huonosti ja omia stemmakavereita takanani tuskin lainkaan. Löydä siinä sitten yhteinen rytmi! Uskon kuitenkin, että tämä kohenee kun varmuutemme näiden uusien laulujen kanssa kasvaa. Kun laulamme itsevarmasti, myös kuulemme – ja aistimme yhteisen pulssin – paremmin.

Yle-tv tarjoili minulle taas kerran mahtavan musiikkielämyksen ja uutta tietoa. Kun brittiläisen glamrock-yhtye Queenin solisti Freddie Mercury kuoli v. 1991, tuntui varmalta ettei kukaan voisi korvata loistokasta Mercurya. Vaan kuinka kävikään: Vuodesta 2012 lähtien bändi on jälleen täyttänyt stadionit uuden solistin Adam Lambertin kanssa. Mies löytyi Queenia ajatellen erittäin yllättävästä paikasta: American Idols -kilpailusta! Teema-kanava näytti Queen-konkarien ja Lambertin kohtaamisesta dokkarin. Ja voi pojat… Lambert ei ole Mercury, mutta hän pärjää täysin omillaan. On ulkonäköä, asennetta ja ennen kaikkea ääntä. Vai mitäpä sanotte tästä: https://youtu.be/mPifrtucHBQ – Ja katsokaa tuota väenpaljoutta! Se tuntuu tänään unennäöltä.

Tämän kirjoitti jamatar 8.10.2020

Viimeisimmät postaukset