Outoa aikaa

Viimeviikkoisen Ismo Alangon jälkeen tällä viikolla täytti tasavuosia toinen suomirockin iso kanuuna Tuomari Nurmio. 70 v. tuli mittariin. Mies on uransa varrella vaihtanut tyyliään rohkeasti monta kertaa, jopa niin että faneilla on välillä tehnyt tiukkaa pysyä kyydissä. Vinksahtanutta kantrirokkia, taiteellisia kokeiluja, rujouden estetiikkaa ja kansanomaista iskelmähumppaa… Aina väärentämättömällä Tuomarin otteella. Nostan kukkahattuani satamiin juuttumattomalle seilaajalle!

Vuosi sitten emme olisi kuuna kullanvalkeana osanneet kuvitella, millainen vuoden 2020 keväästä, kesästä ja syksystä tulisi. Ja talvi ilmeisesti jatkuu samaan malliin: Korona! Pieni ilkeä virus on pistänyt maailman polvilleen ja myös laulajat tukalaan rakoon. Monen kuoron toiminta on katkolla, koska yhdessä laulaminen on julistettu koronan kannalta erityisen riskialttiiksi. VIMMA-kuorossakin on rivit harvenneet, kun osa porukasta on varotoimena jättäytynyt pois live-treeneistä. Mutta on meitä Jynkässä kävijöitä vielä jäljelläkin ja treenit jatkuvat – toistaiseksi.

VIMMAN Onni -lauluista saimme eilen kaksi viimeistä, Kulkuri ja joutsen sekä Laulu Oravasta. Panin merkille, että meidän Miniatyyreissämme on jo kolme Aleksis Kiven tekstiä. Onnettoman elämänkohtalon kokenut mies osasi tehdä onnellisia(kin) runoja, joista on sävellettyinä tullut koko kansan omaisuutta. Toisin oli runoniekan eläessä. Kanervala -kokoelman sivut päätyivät kalakauppiaan käärepaperiksi.

Oravalaulu on osalle meistä kuorolaisista tuttu jo Luonnossa -ohjelmastamme, jonka kanssa kiersimme Lapissa. Huomaan unohtaneeni stemman autuaasti, mutta kyllä se palaa kun käydään kimppuun. Kulkurilaulussa naisille on helpot sanat: Shuubi duubi shuubi duubi… Eikä stemmakaan pahalta vaikuta. Mutta miehet saavat ulkoläksyksi kolme säkeistöä Helismaata. Hieno teksti kylläkin!

Millä musavinkillä sävähdyttäisin teitä tänään, tämän korona-outouden keskellä? Täältä tulee suomiversio kuumasta Kuuba-lattarista 1930-luvulta. Martin Rojas kitaroi taustalla, vaan kuka laulaa?? Hän tottavie tekee sen tyylillä! https://youtu.be/2QGSHU2b2Mo

Tämän kirjoitti jamatar 25.11.2020.

Viimeisimmät postaukset