Kunpa osaisin laulaa

Kyllä, blogi on tauolla – mutta en kerta kaikkiaan malta olla puffaamatta erästä tv-ohjelmaa: Yle Teema näyttää maanantai-iltaisin dokkaria nimeltä Kunpa osaisin laulaa. Tanskalainen laulupedagogi on koonnut ryhmän laulutaidottomia tai sellaisina itseään pitäviä naisia ja miehiä, joiden sävelkorvan ja itseluottamuksen hän lupaa kaivaa esiin. Harjoitteissa on jotain meille Maestra-laulajillekin tuttua, ja lisäksi opettaja-valmentajan iloinen kannustus ja kunnioitus jokaista oppilastaan kohtaan on mieltä lämmittävää. Miten käynee lauluesityksen, jota ryhmäläiset treenaavat? Yhteissointi on vielä hakusessa, mutta sitä kohti pyritään vakaasti, huumoria unohtamatta. Kannattaa katsoa!!

Muitakin lauluohjelmia on tullut seuratuksi tv:stä, nyt kun aikaa on – ”kiitos” koronatilanteen. Voice of Finlandin finaali on ensi perjantaina ja kisaamassa neljä todella erilaista kandidaattia. Huippuhyviä laulajia toki kaikki. Voiton vie se, jonka tyylistä suuri yleisö eniten pitää. En kyllä osaa yhtään arvailla, eikä omaa ilmiselvää suosikkiakaan ole. Yleensä on käynyt niin, ettei voittajasta jälkeenpäin paljon kuulu. Menestyksen syrjään saattaa yltää joku alemmalle sijalle jäänyt. Mutta oikeita tähtiähän ei laulukisoilla leivota, vaan huipulle noustaan omalla lahjakkuudella, työllä ja persoonallisuudella – kilpailuista viis. Aion kyllä katsoa ja jännittää perjantaina kuka saa ykkössijan, levytyssopimuksen ja Genelec-kaiuttimet…

Vaikken räpin suurkuuntelija olekaan, olen vilkuillut tv:stä myös Mist sä tuut -sarjaa, joka esittelee Suomen eri kaupunkien räppiskenejä. Ihan totta mielenkiintoista! Tyypit kertovat värikkäästi suomiräpin vaiheista ja heillä on, tietenkin, sana hallussaan. Tämän jälkeen kuuntelen tarkemmin jos radiosta tulee räppibiisi, ja panen korvan taa myös artistin nimen.

Täytyy tähän loppuun taas kuunteluvinkkikin heittää. Ei räppiä eikä poppia, vaan… ruotsalaista laulelmaa. Sven Bertil ”Evertin poika” Taube esittää viisun, jonka on Nils Ferlinin runoon säveltänyt Lillebror Söderlundh. Se kuvaa runontekijän ahdinkoa, kun riimit on käytetty loppuun mutta nälkä pakottaa myymään työnsä ”turhuuden markkinoille”. Yön tunteina runoniekka painii riuduttavan valssisävelmän kanssa. Hieno runo hienossa sävelpuvussa – ja näyttelijä Sven Bertil osaa sekä laulaa että tulkita.

Tämän kirjoitti jamatar 19.4.2021.

Viimeisimmät postaukset