Aili Ikonen + UMO

Maanantaina oli ”Musapirtillä” taas nautintojen ilta, kun Aili Ikonen lauloi UMO-orkesterin solistina. Nykyjazzia siis. Aili ja veljensä Osmo Ikonen ovat kevyen musiikkimme kirkkainta kärkeä juuri nyt. Velipojan näin livenä kesällä Kuopion torilla – ja nyt siis Ailin Musiikkikeskuksen lavalla. Nyt muistankin, että olen nähnyt Ailin livenä ennenkin: Svenska Teaternin Kristina från Duvemåla-musikaalissa 10 vuotta sitten. Nyt opin konsertissa , että Aili Ikonen kirjoittaa myös itse lauluja, viileää tyylikästä jazzia. UMON kokoonpanossa soitti 13 puhaltajaa, pianisti, basisti ja rumpali, johtajanaan UMON nykyinen kapu Ed Partyka. Big band -sointi oli mahtava, ja sen päälle laulajan ilmavan taidokkaat tulkinnat asettuivat kuin lepäämään. Ei mitään turhia elkeitä, itse laulut ja musiikki pääosassa. Näin se käy, kun ei tarvitse prässätä eikä tehdä itseään tykö.

VIMMAN uuden konserttiohjelman treeni etenee. Tässä setissä minulle ekstra-mieluisa on Laulu laineilla, johon rakastuin jo kansakoulun alaluokkien laulutunneilla. Nimi Mozart nuotin yläreunassa ei silloin sanonut minulle mitään – sittemmin tulin tietämään, että tämä taivaallisen musiikin luoja oli todellakin ”Jumalan rakastama” (=Amadeus). Tämän laulun sanat ja sävel ovat säilyneet mielessäni läpi vuosikymmenten, joten opetella ei enää tarvitse. Muutkin Vesillä -biisit ovat aika lailla tuttua tavaraa – paitsi Meren arvoitus, joka onkin aivan täysi arvoitus, kun sitä ei löydy kuunneltavaksi netistäkään. Odotan uteliaana millainen se on.

Joka ikisessä konserttiohjelmassamme on minulle aina jotain erityisen hankalaa. Tällä hetkellä tuskaa tuottaa Seilaan, 3. ja 4. säkeistön alttostemma. Se kun ei ole sama kuin 2. säkeistössä! (1. menee yksiäänisesti, joten siitä ei huolta.) Tämän hahmottamiseen menee aikaa, ja kärsimättömänä en jaksaisi tätä hämärää vaihetta. No, edessä on lomaviikko, ja jos olen fiksu niin treenaan tätä. Hmmm…

En löytänyt YouTubesta Aili Ikosen ja UMON yhteisesityksiä. Sen sijaan löytyi laulu, joka on myös meidän Vesillä -koosteessamme. Aili Ikosen ja säestävän trion Kotkan poikii ilman siipii on herkkä, mietteliäs – ja yksinkertaisesti kaunis:

Tämän kirjoitti jamatar 12.10.2022.

Viimeisimmät postaukset