Eka ”läpimeno”

Hip hei! Tämä on jamatar-blogin postaus n:o 400. Tuntuu ihan juhlavalta!

Eilistiistaina oli VIMMAN Vesillä -ohjelman ensimmäinen läpikahlaus, jossa laulettiin kaikki laulut järjestyksessä ja puhuttiin niiden väleissä olevat repliikit. Jo oli aikakin tehdä tämä koeponnistus. Se havainnollisti miten laulut liittyvät toisiinsa ja välitekstit lauluihin. Tunnelmat vaihtelevat; jokainen laulu on tarina jonka me kuorona kerromme, ja kerromme niin että kuulijan kiinnostus ei herpoa. Jaanan sanoin: Yhteislaulu on sitä kun vain lauletaan kivasti yhdessä, kuorolaulu yleisön edessä on esitys, jossa ilmaistaan laulujen sisältöä. Niinpä! ”Valot päälle” liittyy olennaisesti tähän. Kuoroesitys suuntautuu meistä ulospäin, eikä sitä saa laulaessa hetkeksikään unohtaa.

Nyt peräkkäin kuultuina (ja laulettuina) laulumme muodostivat kokonaisuuden. Enää ne eivät olekaan vain erillisiä kappaleita, joita täytyy hinkata oppiaksemme ne ulkoa. Lasse Mårtensonin hienot biisit, romanttiset meri-iskelmät ja reippaat merimiesrallit sopivat kaikki samaan pataan ja maustavat keitosta kukin tavallaan. Saa sitten nähdä mitä yleisö tykkää…

Tästä lähtien vedetään koko homma läpi kaikissa jäljellä olevissa harjoituksissa. Viimeiseen treeniin tulee haitarimies Pasi Horttanainen tuoden omat saundinsa. Saamme kuulla välisoitot ja muut mahdolliset efektit. – Efekteistä puheen ollen, shown alkuun ideoimani sumutorvi toteutetaan, mutta toisin kuin kuvittelin. Olin ajatellut matalaa sumuista ”laivat yössä” -huutoa, mutta kuoro tekeekin läpitunkevat tuuttaukset korkealta ja kovaa. Ne kyllä sopivatkin paremmin rempseän aloituskappaleen Ankkurit ylös tunnelmaan. En siis valita, päinvastoin kiitän!

Vaasan kuorofestareille toukokuussa meille on buukattu neljä esiintymistä. No mikä ettei, kun kerran reissuun lähdetään! 20 – 30 min. kooste ohjelmastamme luontuu mitä mainioimmin tuulisen merenrantakaupungin maisemiin. Keikkapaikkojen ääripäät ovat hoivakoti ja vankila. ”Vaasan linna” tuo mieleen jotain yhtä synkeää kuin Turun Kakola. Mutta ollaan me ennenkin kiven sisässä laulettu ja saatu yrmeä yleisö pehmenemään. Hoivakodissa tosin saattaa käydä niin päin, että me itse pehmenemme yleisömme edessä.

Kuolemattomat Beatles-klassikot taipuvat mitä erilaisimpiin cover-tulkintoihin. Tässä muuan todella yllättävä veto. Yksi hienoimmista Lennon – McCartney -biiseistä ja soulmies Yhdysvaltain Georgiasta:

Upea sovitus, sielukas tulkinta, kerta kaikkiaan tyylikästä musisointia. Tätä mieltä on jamatar, joka kirjoitti tämän 22.3.2023.

Viimeisimmät postaukset