Kesää kohti

Käyttäjän Marita Jama lähettämä 27. huhtikuu 2010 kello 13:00

Viikko sitten maanantaina meni työpäivä pitkäksi enkä päässyt laulamaan. Mutta nyt onnistui taas! Tällä kertaa käväistiin sävelsiivin 1970-80-luvuilla. Maaritin unohtumattomasti esittämä Jäätelökesä ja Rauli Badding Somerjoen yhtä unohtumaton Paratiisi veivät menneisiin kesiin ja samalla kohti tulevaa. Paratiisi muuten on vuodesta toiseen eniten radiossa soitettu kotimainen iskelmä, eikä suotta, sillä se on lajissaan täydellinen onnellisen hetken kuvaus.

Nykyinen Suomi-pop ei ole minun lajini, tämän huomaan siitäkin ettei poppisbiisistä jota lauloimme jäänyt minulle mitään mielikuvaa. Tekstissä ei ollut kunnon tarinaa, jotain samaa hoettiin moneen kertaan – tästä tulee minulle aina tunne että sanoittajalta on loppuneet eväät kesken. Myönteinen puoli asiassa on, että nykyään muutkin kuin ammattitekstinikkarit saavat laulujaan julki ”omalta pohjalta”. Ja hyviä uusia lauluntekijöitä ilmaantuu koko ajan.

Kevätlaulajaisia varten palauteltiin mieleen Minä suojelen sinua kaikelta ja Onnelliset. Viimemainittu meni kilpalaulannaksi, kun sopraanot jyräsivät miehillä täydennetyt altot. Matalalta on vaikeampi laulaa kovaa kuin korkealta! Yritin paahtaa alttostemmaa käpälät korvilla mutta kuulin vain naapureiden äänet, en omaani.

Afrojuttujakin tehtiin taas, ja aina se rytmien ja melodiakulkujen monikerroksisuus jaksaa innostaa. Afrikkalaisilla (ja muilla värillisillä, siltä tuntuu) on rytmi veressä, kun taas me valkonaamat pääsääntöisesti köpöttelemme tasaisemmin. Minua ovat rytmit aina kiinnostaneet, alkaen kattilankansien paukuttelusta taaperoiässä. Rumpaleita ja kaikkia lyömäsoittajia ihailen syvästi.

Viime viikon musiikillinen kohokohtani oli blueskitaristi-laulaja Erja Lyytisen levynjulkkarikeikka Kuvakukossa. Kuopiolaismimmissä on ytyä sekä soittajana että laulajana. Upeaa katsoa ja kuunnella esiintyjää, joka hallitsee hommansa suvereenisti.

Kommentoinut Jaana Turunen 28. huhtikuu 2010 09:41

Kun aikanaan opiskelin Sibiksessä, kuulin Erjaa laulutunnilla ja -tutkinnossa. Hänessä oli jo silloin aikamoista lavakarismaa, joka ilmeisesti vaan paranee kokoemuksen myötä. Upea muusikko!

Viimeisimmät postaukset