Terveisiä maanantain ryhmistä

Käyttäjän Jaana Turunen lähettämä 18. tammikuu 2011 kello 09:22

Olipa mukava päästä taas laulamaan! Laulutaitotunnilla päästiin uusien laulujen kimppuun ja laitoin niistä juuri videoita katsottavaksi. Teemana oli teiltä tulleet laulupyynnöt ja mielenkiintoista oli, että ne olivat tällä kertaa kaikki käännöshittejä. Videoiksi valitsin alkuperäiskielisiä esityksiä. Osa niistä on varsin mielenkiintoisina toteutuksina, kuten duettona edesmenneen laulajalegendan kanssa.

Kevään aikana kokoamme pikku hiljaa lauluvarastoa omaan päähän, jotta yhteisissä kokoontumisissa voimme laulaa ihan ex tempore monia kivoja lauluja. Hieno idea, kiitos Timo! Viimeistään laivalla toukokuussa testataan, mitä ollaan opittu ja mitä muistetaan ulkoa.

Laulukouluryhmiä syntyi kaksi ja toisen kanssa aloitimme jo eilen. Toinen ryhmä kokoontuu tänä iltana ensimmäisen kerran. Ensimmäisellä kerralla asiaa riittää ja paljon. Koko tunti on täynnä uutta, joten en ihmettele yhtään, jos pää on pyörällä. Onneksi tilanne on toinen jo toisella tunnilla. Harjoituksiin pääsee paljon helpommin kiinni, kun niitä on laulanut jo aiemmin. Monista harjoituksista löytyy täältä myös video, joten sieltä voi käydä muistia virkistämässä tai vaikkapa laulamassa mukana.

Laulukoulussa mietittiin laulutukea eli sitä keskivartalossa ulospäin suuntautuvaa liikettä tai nojaa laulamisen aikana. Tuntumaa siihen haettiin mm. kynttilää puhaltamalla. Mietin kotimatkalla, että meidän olisi oikeastaan pitänyt tutkia myös sitä sisäänpäin tulevaa liikettä (joka ei siis ole kovin toivottava laulaessa) ihan vain vertailun vuoksi. Laulaessa ilma valuu ulos keuhkoista, mikä tuntuu myös keskivartalon ”kutistumisena”. Kahdensuuntaista liiketta siis yhtä aikaa.

Tunnin jälkeen tarkennukseksi kysyttiin kielen asennosta korkin kanssa laulaessa. Kun korkki on hampaiden välissä, kieli saa liikkua vapaasi eikä sitä tarvitse asettaa erityisesti korkin suhteen. Yleensäottaen kielen pitäisi olla laulaessa rento ja vapaa artikuloimaan (ei siis veltto). Jos tästä haluat lukea lisää, niin katso blogi Laulamisen peruspilareita. Linkin siihen löydät oikeasta reunasta Laulutietoblogeista.

Viimeisimmät postaukset