Laulua pienryhmissä

Käyttäjän Jaana Turunen lähettämä 25. maaliskuu 2011 kello 17:30

Pienryhmäopetusta on kyselty ja paljon viime aikoina. Muutamia tuntejakin on pidetty lähinnä siten, että kolmen hengen porukat ovat löytäneet itse toisensa. Yksittäisiä kyselijöitäkin on ollut ja toiveena on ollut, että alkaisin kokoamaan sopivia ryhmiä. Ihan hyvä idea, sillä pienryhmän toimimisen kannalta olennaista on, että laulajat ovat tarpeeksi ”samanlaisia”. Esimerkiksi korkealta ja matalalta laulavat eivät sovi samaan ryhmään, kun harjoitukset ovat aina jollekin väärältä korkeudelta. Toisaalta opetusta auttaa myös se, että laulutapa on samankaltainen. Silloin ohjeet ovat kaikille ”oikeat”.

Olen yrittänyt hahmottaa, mitä pienryhmäopetukselta halutaan. Yksi selkeä toive on se, että saa selville oman äänialan ja oman laulamisen vahvuudet ja heikkoudet. Se tapahtuu käytännössä yksin laulamalla. Pienryhmäopetuksessa halutaan ehkä myös opastusta lauluesitystä varten (karaoke tai muu) tai sitten halutaan hioa yhdessä laulamista, sävelpuhtauden tarkkuutta, sointia jne.

Sopiva pienryhmän koko on kolme laulajaa. Ei yhtään enempää eikä vähempää. Siinä onnistuu omat yksityissessiot sekä yhteinen harjoittaminen niin, että jokainen laulaja voidaan ottaa huomioon erikseen. Laulukouluissa kuuntelen pariakymmentä laulajaa kerrallaan ja aika hyvin siitäkin kuulee erillisiä ääniä. Tarkkuus pienryhmässä on kuitenkin parempi, mutta siellä joutuukin sitten laulamaan niin, että muut kuulevat äänen yksin. Vaatii siis rohkeutta laulaa muiden kuullen.

Kuoroille olen pitänyt aiemmin ”stemmiksiä” eli laulattanut yhtä stemmaa -sopraanoja, alttoja, tenoreita tai bassoja- yksin 1-2 h. Tämänkaltaista toimintaa kannattanee virittää myös klubiimme.Täytyy vaan tarkkaan miettiä aikataulut. Muutakin elämää kun on laulamisen lisäksi :-).

Yksinlaulun klassinen opetustapa on mestarikurssit. Mestarikursseilla ”Grande Maestro”, suuri laulutaiteilija tai arvostettu pedagogi, opettaa muutaman päivän ajan oppilasryhmää. Yksi oppilaista laulaa kerrallaan opettajan johdolla ja kaikki muut kuuntelevat opetusta omaa vuoroaan odottaessa. Kuuntelemaan otetaan myös ”passiivioppilaita” näiden aktiivioppilaiden lisäksi. Systeemi on hyvä, mutta vaatii taas ihan rutosi itsevarmuutta ja rohkeutta laulaa muiden kuullen ja opettajan kommentoidessa. Tämänkinkaltaista toimintaa voisi kehittää varsinkin niille, jotka valmentautuvat esiintymisiin.

Otan mielelläni lisää vastaan kommentteja, toiveita, kehitysehdotuksia yms. tämän asian tiimoilta. Toistaiseksi pidetyt pienryhmät ovat pikaisen palautteen mukaan olleet hyviä, mutta haluaisin vielä tarkemmin selkoa, miten pienryhmäopetus kannattaisi oikeasti järjestää, niin että siitä on mahdollisimman suuri hyöty kaikille asianomaisille.

Kommentoinut Sakari Konttinen 6. huhtikuu 2011 16:45

Kovin on hiljaista kommenttipuolella meidän miesten toimesta. Pienryhmäkokeilu/-harjoittelu kiinnostaa. Laulutekniikkaan liittyvät asiat, mm. hiljaa laulamisen opetteleminen tulkintakeinona.  Lisäksi myös kiinnostaa erilaisten äänien yhteensopivuus ( soiminen ).  Kiireisillä ihmisillä on kaikilla aika kortilla, mutta mieluisaan tekemiseen sitä sitten loppupeleissä aina löytyy.

Kommentoinut Marita Jama 6. huhtikuu 2011 14:07

Touko-kesäkuu olisi mainio ajankohta pienryhmäkokeiluun. Sillloin minullekin käy kaikki arki-illat, mutta päivät olen töissä kesäk. puoliväliin asti. Minua tässä pienryhmäjutussa kiinnostaisi ammattilaisarvio oman ääneni laadusta ja tilasta – eli miten kehittää laulutekniikkaani. Myös tulkintapuoli kiinnostaa, mutta se onkin sitten jo isompi juttu. Mutta esimerkinomaisesti voisi heittää jonkin omin avuin harjoitellun laulun ja saada siitä kommentit.

Kommentoinut Jaana Turunen 6. huhtikuu 2011 11:18

Jonkinlaisia ”tsekkauspienryhmiä” täytyy järjestää. Monilla on omaan laulamiseen liittyviä kysymyksiä (mitä minä osaan, mitä en, mikä on äänialani jne.) joihin kaivataan vastauksia. Osa näköjään haluaa kehittää laulamistaan enemmänkin ja pitkäjänteisemmin. Aika tulee olemaan pienehkö ongelma, kun kaikilla on omat menonsa. Päiväaikoja pystyisin järjestämään useita, mutta illat ovat vähän kortilla. Ehkä hyödynnämme kesälomaa ainakin aluski niin, että testataan systeemiä touko-kesäkuussa. Palaan asiaan…

Kommentoinut Marita Jama 1. huhtikuu 2011 11:42

Kolmen hengen pienryhmä kiinnostaa tosi paljon minuakin – jos vain löytyisi sopivat kaverit ja meille kaikille sopiva aika. Se (aika) onkin minulle ongelma, sillä nykyisistä klubi-illoista minulle käy vain tiistai kuoron jälkeen, missä nyt on nuottikoulu. Toukokuussa käy muutkin klubi-illat, mutta jääkö klubitoimintamme silloin jo tauolle? Syksyllä omat menemiseni jatkunevat ennallaan, minuuttiaikataulun kanssa sukkuloinnin merkeissä.

Kommentoinut Jaana Turunen 31. maaliskuu 2011 09:01

Kävimme eilen laulutaitotunnin jälkeen pienen keskustelun tästä aiheesta ja myös siitä, mihin klubi ja kuoro on menossa. Yhteistä keskustelua asiasta tarvitaan enemmänkin ja palaan siihen lähiaikoina.

Kommentoinut Sirpa Hynynen 27. maaliskuu 2011 19:42

Olin laulamassa  tässä kolmen hengen pienryhmäopetuksessa ja minä ainakin nyt tiedän paremmin missä mennään. Eli sain Jaanalta suoraan palautetta mitä laulussani on hyvää ja missä olisi kehitettävää. Ja kun kokeilimme yhdesssä laulamista kolmestaan siinä kuuli paremmin kuinka tarkkaa hommaa se kaikenkaikkiaan on että laulu kuulostaa puhtaalta ja hyvältä. Suosittelen rohkeasti kaikille. Kaikki mikä ei tapa – vahvistaa.

Olen ilmoittautunut perjantain karaoke iltaan, mutta perjantaina on pitkä ajo edessä, enkä ole vielä ihan varma ehdinkö tulemaan sinne tai jaksanko tulla… joten jos henkilömäärä on rajallinen, minun tilalle voi joku mennä.

Aurinkoa ja laulua kaikkien elämään!

Sirpa

Viimeisimmät postaukset