Lapsuuden lauluja – ja muutakin

Käyttäjän Marita Jama lähettämä 1. helmikuu 2012 kello 14:25

Maanantaina mentiin läpi kirjamme lastenlauluosasto – ja sieltähän tuli vastaan oma varhaisin musiikkimuistoni, Lapin äidin kehtolaulu. Se kiehtoi kummasti leikki-ikäisen ipanan mielikuvitusta. Toinen yhtä kiehtova (joskaan ei varsinainen lastenlaulu) oli kansanballadi Haamu ja Marjaana Marjatta ja Martti Pokelan esittämänä. Ihanat kylmät väreet kulki selässä aina kun sen kuuli radiosta…

Lauloimme myös Laulua kuolleesta rakastetusta. Marja-Leena Mikkolan teksti ja Kaj Chydeniuksen sävellys ovat yhdessä mestariteos. Mihin genreen tällaiset laulut voisi laittaa? Tämä kyseinen on tehty elokuvaan, mutta ”elokuvamusiikki” tuntuu sille liian kevyeltä määreeltä. Ei iskelmää, vielä vähemmän poppia, laulelmaksikin liian painava. Moderni Lied?

Oltuani vain kerran pois kuorosta muut olivat jo sillä välin opetelleet komeaa neliäänistä versiota Kallavesj -laulusta. Mitäs muuta kuin nuotit kouraan ja kimppuun. Vanha viisu aukeaa minulle nyt aivan uudella tavalla: sehän on mitä herkin rakkaudentunnustus kotiseudulle. Itse kun en ole savolainen, laulun sisältö on tähän asti mennyt jotenkin ohi, vain murteen muljahduksia ihastellen. Nyt tuntuu että meidän esityksestämme tulee aivan riipaiseva kotiseudun kaipuun tulkinta. Ja mitä sopivimmalla estradilla tulemme sen esittämäänkin, nimittäin Kuopion kaupungintalon juhlasalissa! Monta muutakin helmeä kuuluu kevätkonserttimme ohjelmaan 27.3. Ja tässähän se toivomani uusi laadukas Maestra-kuoron esiintulo on! Esiintymisasun huivitkin on jo hankittu… Odotan innolla päästä niitä näkemään ja valitsemaan omani.

Naurujutussa meillä riittää vielä purtavaa. Mutta siitä tulee varmasti riemukas yllätys yleisöllemme, joka ehkä ei osaa tällaista nykyteosta näin uudelta kuorolta odottaa. Minusta nykymusiikki on jännittävää eikä välttämättä vaikeaa. Kuhmon reissuillani olen päässyt tätäkin musiikinlajia lähemmäs ja saanut upeita elämyksiä sen parissa. Suosittelen Kuhmon musiikkikylpyjä kaikille! Jos ylipäänsä tykkää musafestareilla käydä, miksipä ei kerran suuntaisi myös Kuhmoon. Ja voi olla, että se kerta ei jäisi viimeiseksi… vihjaa nimimerkki ”Kokemusta on”. 🙂

Viimeisimmät postaukset