Klubipalautteen hedelmiä

Käyttäjän Jaana Turunen lähettämä 8. marraskuu 2012 kello 10:59

Lokakuussa tehty klubipalaute antoi taas uskoa toimintaamme: vastauksia tuli todella runsaasti ja kokonaiskeskiarvoksi klubitoiminnasta tuli huikea 4,58 asteikolla 1-5! Tästä on enemmän kuin mukava jatkaa. Iso kiitos kaikille vastauksia antaneille! Palautetta saa antaa edelleenkin. Sillä tavoin kehitämme yhdessä hyvästä entistä parempaa.

Oli myös erittäin mukavaa nähdä, miten korkeasti arvostatte minun ja Teijan osaamista. Silti emme jää laakereillemme lepäämään, vaan jatkokoulutamme itseämme edelleen säännöllisesti.

Pientä kehitettävää toki on ja niistä olemme jo puhuneetkin tunneilla. Tila-asioissa saatiin hurjasti parannusta, kun pääsimme takaisin saliin maanantaisin. Luokka on liian ahdas, kun laulajia alkaa olla paikalla enemmän kuin parikymmentä. Näin oli alkusyksystä joka maanantaina, mutta onneksi laulut raikuvat jatkossa salissa. Olisi tietysti ihanaa, jos meillä olisi oma laulutila, mutta se ei valitettavasti ole järkevää. Ehkäpä joskus, kun meitä on vielä enemmän…

Yhteishengestä kannettiin huolta palautteissa. Nyt kun tunteja on enemmän, kaikki eivät ehkä tunne toisiaan ja porukkaan sisään pääseminen vie aikaa. Uusia laulajia ei ole tullut paljon mukaan viime aikoina ja olen saanut palautetta, että kynnys on korkea, kun ”kaikki muut näyttävät tuntevan toisensa ja kaikki laulavat niin hyvin”. Siinä asiassa voimme tsempata kaikki toivottamalla uudet laulajat paremmin tervetulleiksi. Miesten porukka on kunnostautunut tässä asiassa erinomaisesti: he kättelevät uuden laulajan välittömästi ja ottavat mukaan riveihin keskelle eikä taakse. Olisiko teillä hyviä ehdotuksia, miten uudet laulajat rohkaistuisivat ja pääsisivät paremmin porukkaan mukaan?

Millaisia lauluja sitten halutaan laulaa? Palautteen perusteella iskelmiä ja laulelmia suomeksi ja moniäänisesti. Vähiten toivottiin vieraskielisiä lauluja, oopperaa ja kupletteja. Yksiäänistä laulua toivovia oli myös huomattava määrä.

Klassista musiikkia ja kansanlauluja toivotaan myös yhtä paljon kuin poppia. Myös musikaalilauluja on toivottu kovasti. Senpä vuoksi torstai-iltaan tulee  Maestraa Teematunti. Nimensä mukaisesti Teematunnilla on periodeissa eri aiheita. Kevään aiheet tulevat olemaan klassinen musiikki, jazz ja musikaalit.

Pienryhmätoiminta jatkuu myös samankaltaisena kuin nytkin. Joku oli kommentoinut aikaa (45 min) lyhyeksi usealla laulajalla. Sinua on kuultu! Olemme nimittäin Teijan kanssa pitäneet tunnit 45 min mittaisina 3-4 hengen ryhmissä ja 60 min pituisinä 5-6 laulajan ryhmissä koko syksyn :-).

Kirjoja oli kritisoitu jonkin verran: raskaat toivelaulukirjat eivät ole käytännöllisiä ja laulujen kirjo voisi olla laajempi. Laulutoiveet kertovat myös ikäjakaumasta; sellaista musiikkia halutaan laulaa, mikä on tuttua. Uuden oppiminen on kivaa sopivina välipaloina. Näillä kirjoilla tilanne on vähän päinvastainen: uutta on paljon ja vanhoja tuttuja vähän. Kuusikymppisen ja kaksikymppisen tutut laulut ovat harvemmin samat…

Karaokelaulajien osalta systeemi menee uudenlaiseksi keväällä, johtuen tilasta, laitteista ja tekijänoikeusasioista. Tunti vaihtuu Maestra Iskelmä -tunniksi ja osa tunneista pidetään karaokepaikoissa. Club Karaoke tulee siis kokoontumaan keväällä. Siitä lisää tuonnempana. Iskelmät tuntuvat olevan monien laulajien mieleen. Nyt niitä saa laulaa Laulutaitotunneilla ja Karaokelaulajien tunnilla eli melkein joka päivä. Se lienee tarpeeksi?

Pop-tunnit jatkuvat keväällä myös, mutta laulutaitoryhmät yhdistyvät. Tunnit ovat nykyisten Laulutaito 2 -tuntien aikaan. Avoin laulukoulu kokoontuu maanantai-iltaisin kauden alusta.

Tällaisia ajatuksia ja paljon muutakin heräsi palautteesta. Itse toivon kahta asiaa: sitä, että uudet laulajat rohkaistuvat tulemaan laulamaan mukavaan porukkaamme ja että kirja-asiaan tulisi lopullinen ratkaisu (=keinoa, jolla voimme Teijan kanssa itse päättää laulettavista lauluista, ettei tarvitse mennä kirjojen mukaan pelkästään).

Onko hyviä ehdotuksia näihin?

Viimeisimmät postaukset