Musiikkimiehiä

Käyttäjän Marita Jama lähettämä 29. marraskuu 2012 kello 18:30

TV1 lähetti viime viikolla livenä brittipoppari Robbie Williamsin megakonsertin Lontoosta. Siinä meillä on tämän hetken valovoimaisin estradiviihdyttäjä! Itsevarman lavakukon röyhkeä karisma puree, ja mies osaa oikeasti laulaa. Siitä että itse aikanaan tulin panneeksi kundin merkille, saan kiittää vanhinta tytärtäni ja hänen musiikkimakuaan. Ilman häntä tuskin tuntisin sellaisiakaan persoonallisia musamiehiä kuin Soundgarden -yhtye, Jamiroquai, Blur tai Beck…

Pop-tunnilla tempaistiin esiin J. Karjalaisen hitti Telepatiaa, mistä intoutuneena otin kotona kaikki vanhat Karjalais-vinyylini voimasoittoon. Ja kyllä, Teija, se on ”OI mä uskoin ihmeisiin”. Levyn mukana on laulutekstit, tsekkasin siitä. Jii on tyylipuhdas suomalainen bluesmies, hieman samansukuinen ja yhtä uniikki kuin Dave Lindholm. Jiistä tosin ei ole paljon kuulunut Lännen Jukka -projektin jälkeen. Toivottavasti kyseessä on vain luova tauko ennen uutta tulemista.

Laulutaidossa kohdattiin ensimmäinen kipale, jota KUKAAN läsnäolleista ei tuntenut ennestään – Kari Rydmanin herkän kaunis Hyv’ yötä. Käydessäni iltalukiota Helsingissä pääsin Rydmanin opastamana Liedin maailmaan. Hän analysoi ja soitti meille levyiltä Schubertin, Schumannin ja Mahlerin lauluja. Ja eteeni avautui aivan uusia ihanuuksia. Minusta tämä Rydmanin hyvänyön serenadikin lähentelee Liediä – missä raja sitten lieneekään.

Nuotinluku-oppikirjamme on pelottavan vaikeatajuinen. Aivoni savuavat, kun yritän lukea ja ymmärtää sitä. Onneksi omistan myös kirjan nimeltä Kaikki musiikista, jossa musiikin teorian perusteita selitetään yksinkertaisemmin ja kansanomaisemmin. Silti tällä hetkellä tuntuu, että olen liian vanha koira oppimaan musiikin kielioppia. Olen aina inhonnut kaikkia kielioppeja, mukaan lukien äidinkieli (yäk lauseenjäsennys!). Sovelsin itselleni omat pilkku- ja muut säännöt. Mutta tässä musiikkiasiassa tuo ei käy laatuun. Pitäisi vain nöyrästi yrittää opetella ja tajuta kaikki ne vaikeat jutut.

Kuoroharkkojen lopussa ryhmä Kumun (Muotoiluakatemian) tyttöjä kävi esittelemässä huivikoru/pidike-ehdotuksiaan. Näyttää vahvasti siltä, että tulemme saamaan läpikuultavat spiraalimaiset soljet esiintymishuiveillemme. Tuo siro ja elegantti malli voitti pikaäänestyksen ylivoimaisesti.

Ennen kuin unohdan, täytyy kehaista uutta lämmittelyavausta, jonka Jaana lainasi lapsikuorotreeneistään. Pipo-pipo, sukka-sukka ja muut olivat hillittömän hauskoja ääni- ja artikulaatioharjoituksia. Näitä tekisi ilolla toistekin!

Kommentoinut Jaana Turunen 30. marraskuu 2012 10:11

Nuotinlukuryhmä vitsailee dementiakerhosta, mutta totta se on! Täältä löydät englanniksi artikkelin, jossa kerrotaan musisoinnin olevan tehokkainta dementian estoa.

Viimeisimmät postaukset