Johtopäätöksiä

Käyttäjän Jaana Turunen lähettämä 31. toukokuu 2013 kello 14:30

Aivan ensimmäiseksi (erästä ministeriämme siteeraten) haluan kiittää kaikkia kyselyyn vastanneita ja aiheesta muuten palautetta antaneille. Vastausprosentti oli oikein hyvä 81 % eli suurin osa pääsi kommentoimaan. Tulosten tulkinta ei ollut aivan niin yksinkertaista kuin ajattelin, mutta tällaisiin johtopäätöksiin olen tullut:

Meitä on jo sen verran, että on aivan luonnollista, että kaikki eivät ajattele samoin. Yksi tykkää yhdestä, toinen toisesta. Joku haluaa yhtä asiaa, toinen toista. Niinpä palautteissa toivottiin

 • aikaisemmin alkavia tunteja – myöhemmin alkavia tunteja
 • helpompia lauluja – haastavampia lauluja
 • uusia lauluja – tutumpia lauluja
 • englanninkielisiä lauluja – vain suomenkielisiä lauluja
 • vähemmän lauluja – enemmän lauluja
 • syvälliempää paneutumista – nopeampaa etenemistä
 • enemmän tunteja – vähemmän tunteja
 • pidempiä tunteja – ei pidempiä tunteja
 • enemmän klassista musiikkia – vähemmän klassista musiikkia

Johtopäätös 1: Tarvitaan erilaisia tunteja.

Vapaan sanan -kohdassa nousi esiin myös seuraavia asioita:

 • Henkilökohtaista palautetta olisi kiva saada => Ryhmätuntien yhteydessä se ei ole mahdollista, mutta yksityistunnit ovat juuri sitä varten.
 • Nettisivut on hyvät – nettisivuilta on hankala löytää tietoja => Nettisivut päivitetään kesän aikana ja erityisesti pääsivu pitäisi saada yksinkertaisemmaksi.
 • Karaokeiltoja ja yhteisiä illanistujaisia toivotaan, mielellään lähellä Kuopiota ja edullisin kustannuksin => King’s Crownin illan tyyppisiä tilaisuuksia järjestetään ja eiköhän karaokeiltojakin tule. Karaokeiltoja täytyy vielä kehitää, sillä minusta on tylsää, jos suurin osa ajasta menee tuppisuuna istuessa muiden laulua kuunnellessa. Pienempiä ryhmiä?

Johtopäätös 2: Tilaisuuksia, joissa muihin laulajiin pääsee tutustumaan, ei ole liikaa.

Yksi iso huoli on noussut selvästi esiin:  harmittaa, kun tunneilla ei ehdi käymään. Siksi on myös toivottu esimerkiksi 10 kerran korttia. Myös sitä on kyselty, että voiko laulamaan palata, jos on kauden välissä poissa työkiireiden yms. vuoksi. Vastaus on yksiselitteinen: voi.

Tässä vaiheessa muistutan taas siitä, mistä aloitimme. Ensimmäisenä vuonna meillä oli laulukoulun jatkoryhmiä, joihin ilmoittauduttiin. Tarvittaessa sai käydä toisessa ryhmässä ”paikkaamassa” poissaoloja. Siinä vaiheessa hoksasin, että siitä ei juurikaan ole lisäkuluja, jos kahden ryhmän laulajat käyvät molemmissa ryhmissä laulamassa vapaasti. Yhden ryhmän hinnalla sai siis käydä kahdessa ryhmässä ja myöhemmin tämä laajentui useampaan tuntiin. Nykyinen järjestelmä on edelleen sama: yhden ryhmätunnin hinnalla saa käydä kaikilla ryhmätunneilla.

Niinpä ei kannata potea huonoa omatuntoa, jos ehtii käymään laulamassa ”vain” kerran viikossa. Maksusi nimittäin kattaa juuri sen tunnin ja muut tunnit tulevat ”kaupan päälle”. Et siis maksa muista tunneista, joilla et ehdi käydä. Tunteja pidetään niin paljon kuin meitä laulajia on. Kyselyn perusteella varmoja jatkajia on sen verran, että kolme eri tuntia pystytään toteuttamaan. Jos ehkä-vastaajat liittyvät mukaan saadaan myös neljäs tunti. Tunteja saadaan lisää, kun laulajia on enemmän ja tästä lisää myöhemmin.

Johtopäätös 3: Viestintää tästä aiheesta täytyy selkeyttää. Myös ilmoittautuminen ryhmiin on syytä järjestää.

Jotta uusia ryhmiä voidaan perustaa, tarvitaan uusia laulajia. Siinä asiassa pyytäisinkin teidän jokaisen apua: hankitaan jokainen yksi uusi laulaja Maestraan, niin kaikki toivetunnit saadaan toteutettua!

Samalla voidaan miettiä, miten jokainen meistä voi tehdä uudelle tulijalle kotoutumisen helpommaksi. Miehet ovat kunnostautuneet tässä asiassa erinomaisesti: he nimittäin kättelevät uuden mieslaulajan välittömästi ja esittäytyvät hänelle. Emmekö voisi ottaa sellaiseen asenteen, että jokaista itselle uudennäköistä laulajaa tervehditään ja esittäydytään hänelle samalla?

Johtopäätös 4: Uusia laulajia tarvitaan mukaan ja heidän sopeutumistaan on helpotettava. Siihen tarvitaan meitä kaikkia.

Teematuntien toivelista näyttää seuraavalta:

 1. Klassinen suomeksi
 2. SuomiPop
 3. Iskelmä, Elokuvasävelmät
 4. Juhlalaulut
 5. Blues
 6. Jazz

Johtopäätös 1: Meissä on monenlaisia laulajia: klassinen, iskelmä, pop/rock, jazz/blues ja näiden variaatiot ja alalajit on teematunteina toivottuja. Erilaisia teemoja tarvitaan.

Lauluryhmiä ja erilaisia kokoonpanoja toivotaan jatkuvasti. Ryhmätunteihimme ei sovi ajatus pienestä, rajatusta ryhmästä, joten lauluyhtyeet ja muut on synnytettävä tähän oheen. Koska niitä on toivottu niin paljon, syksyllä kootaan innokkaat yhteen ja katsotaan, mitä saadaan aikaseksi. Ehkä jotain kokeilujakin tehdään.

Lopputulos:

 • Radikaaleja muutoksia syksyyn ei tule, mutta uusia ideoita kokeillaan ja jatkokehitetään syksyllä.
 • Kyselyn perusteella tässä vaiheessa voidaan todeta, että kolme tuntia toteutuu syksyllä varmasti: Laulutaito maanantaina, kuoro tiistaina ja Teematunnit keskiviikkona.
 • Lisää tunteja tulee, mikäli laulajamäärä kasvaa tästä. Ensimmäisenä lisäksi syntyy Laulutaitotunti keskiviikkoon, sitten teema tai laulukoulun jatkoryhmä maanantaihin
 • Uusia lauluryhmiä syntyy sitä mukaa kun laulajia tulee lisää. Siihen tarvitaan jokaisen apua: kerro Maestrasta työpaikalla, ystävillesi jne. ja pyydä kiinnostuneita mukaasi tutustumiskäynnille.
 • Pienryhmäkokeiluja tehdään syksyllä. Pienryhmän 4-8 henkilöä hinta on 25 €/ hlö/ kerta.
 • Nuotinlukutuntia toivovat; teillä on kolme vaihtoehtoa 1) hankitaan niin paljon uusia laulajia (jokainen jäsen yhden), että tunnit saadaan klubitarjontaan 2) tehdään oma lisämaksullinen ryhmä (noin 100 €/hlö/ lukukausi 30 min tunnit) 3) ei pidetä nuotinlukua. Nuotinluvun aloittajille sama viesti. Teitä tosin on paljon vähemmän, joten hinta on varsin kova. Pitäisi saada vähintään 10 hengen ryhmä.

Merkkaan ryhmäilmoittautumiset kyselyyn vastatun perusteella. Jos haluat vaihtaa ryhmää, laita siitä viestiä. Niille, joiden ensisijaisesti valitsemaa ryhmää ei toteudu, laitan viestiä erikseen. Ja edelleen yhden ryhmän maksulla voit käydä muissakin ryhmissä. Hinta nousee hieman aiemmasta, kiitos kohonnen alvin, – tilavuokran ja – materiaalikulujen.

Varmaan jotain unohtui, mutta nyt on takki niin tyhjä, että toivotan hyvää ja aurinkoista viikonloppua! Toivon myös runsasta kommentointia ja ennen kaikkea hyviä valmistujaisjuhlia niille, joilla sellaisia tänä viikonloppuna vietetään!

Kommentoinut Jaana Turunen 3. kesäkuu 2013 15:19

Muisti palailee helteestä huolimatta. Postauksesta unohtui yksi juttu: Teematunneille voi tulla mukaan, kuten kurssille, eli yhteen teemaan 4-5 kerraksi. Tämä toivottavasti helpottaa niitä, joille ajankäyttö on haasteellista.

Viimeisimmät postaukset