Äitinin keittiölaulut

Käyttäjän Marita Jama lähettämä 1. maaliskuu 2014 kello 14:30

Nuorena tyttönä äitini otti jonkin aikaa laulutunteja. Häntä kannustettiin jatkamaan opintoja pitemmällekin, mutta maalaistalon tytär ei taiteen tielle astunut. Hän teki talon töitä ja naimisiin mentyään asettui kotiäidiksi. Mutta opitut laulut eivät häntä kokonaan jättäneet:  ruokaa laittaessaan ja astioita tiskatessaan hän lauloi niitä keittiössä. Ja minä vietin varhaisvuoteni näiden laulujen helinässä – sillä radiostahan kuunneltiin vain uutiset, lastentunti, maanantaikuunnelmat, lauantain toivotut ja äänilevykonsertti lepopäivän ratoksi.

Maestrassa olen saanut kohdata uudestaan joitain äitini keittiölauluista. Iloisen haikeat kohtaamiset tuovat heti korviini äidin kirkkaan puhtaan äänen. Uskon että hänellä todella olisi ollut lahjoja laulun alalla. Viimeisin kohtaaminen tapahtui keskiviikon juhlalaulut -teematunnilla: ”Mitä on nää tuoksut mun ympärilläin…” En edes tiennyt että laulun nimi on Rauha ja säveltäjä Ilmari Hannikainen, mutta laulan sen ulkoa koska tahansa. Jälkeenpäin minulle on selvinnyt, että etenkin Oskar Merikanto oli äidin keittiöohjelmistossa vahvasti läsnä. Eikä ihme, onhan Merikanto armoitettu laulumelodian mestari. Vielä odotan, jos jossain käänteessä Maestrassa eteemme osuisi Merikannon Lastentaru takkavalkealla. Tuo yllätyskäänteeseen päättyvä pieni laulu on niin suruisan suloinen…

Vimma-harjoituksissa saimme konserttimme loppupuolenkin kävellyksi (ja tietenkin lauletuksi!) läpi. Vieläkin minulla on kavalia kuoppia stemmoissa. Äkkiä unohdan jotain tai huomaan vetäväni ihan hatusta. Lääke tähän on yksinkertainen: Kuuntele, kuuntele, kuuntele stemmoja netistä ja junttaa ne takaraivoosi!

Jaanan muisteloita Maestran alkutaipaleelta on hauska lukea. Erityisen kiinnostava on syntyhistoria, jota emme ole näin tarkkaan tienneetkään. Tosiasiana pysyy, että Jaana osui loistavaan markkinarakoon, kun Kuopiosta puuttui tällainen jokanaisen ja -miehen laulukoulu. Ei korkeaa aloituskynnystä, ei pelottavia edistymisvaateita – toisaalta ei myöskään pelkkää tavoitteetonta yhteislaulua. Konsepti on jalostunut ja kehittyy edelleen. Tässä koulussa yhdistyvät laulamisen ilo, vapaus nauttia siitä kukin tavallaan, ja todellinen oppiminen.

Kommentoinut Jaana Turunen 6. maaliskuu 2014 13:07

Kiitos Marita! En olisi itsekään osannut kiteyttää noin hyvin Maestran toimintaperiaatteita. Slogan silkkaa laulamisen iloa tarkoittaa juuri tuota: laulaminen tuo iloa, kun siitä voi  nauttia itselle sopivalla tavalla ja kehittyä rauhassa toimivien ohjeiden avulla.

Viimeisimmät postaukset